(P) Discutiile din ultimii ani in ceea ce priveste obtinerea permisului de conducere, dar si procentul tot mai mic de promovabilitate a probelor teoretice ale examenului auto au determinat autoritatile sa faca modificari importante ale legislatiei rutiere.
Una dintre aceste prevederi face referire la candidatii care pot urma cursurile unei scoli de soferi. Acestia trebuie sa fi absolvit cel putin 10 clase, pentru a se inscrie la scoala de soferi, lucru pe care trebuie sa il dovedeasca cu documente, care ulterior vor fi depuse la dosar.
Educatia este esentiala pentru om si pentru societate, iar finalizarea a cel putin 10 clase ii poate ajuta pe oameni sa obtina abilitatile necesare unui individ functional pentru societate: sa scrie, sa citeasca si sa poata face calcule matematice de baza.
Tocmai acesta este unul dintre motivele pentru care autoritatile au decis ca noua legislatie rutiera, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2022, sa contina si un aspect privitor la detinerea cunostintelor de baza pentru candidatii la obtinerea permisului auto.
Abilitatile de citire si intelegere a unui text ii vor ajuta pe acestia sa completeze chestionare auto DRPCIV astfel incat sa poata promova proba teoretica a examenului auto. Acest lucru este extrem de important dupa ce s-a observat ca in ultimii ani, din 100 de candidati pentru obtinerea permisului de conducere, aproximativ 30 au promovat proba teoretica din prima incercare.
In plus, de-a lungul anilor au fost opriti in trafic soferi care detineau permis de conducere, desi abia reuseau sa isi scrie propriul nume. Aceasta prevedere legislativa are rolul de a preveni, in viitor, existenta unor astfel de situatii.
Pentru a putea obtine permisul de conducere, candidatii trebuie sa urmeze, pentru inceput, cursurile unei scoli de soferi autorizate, care presupun atat invatarea practica despre cum se conduce un autovehicul, cat si invatarea teoretica, a legislatiei rutiere, cu toate prevederile acesteia.
Conform i-drpciv.ro, inainte de a trece la invatarea practica, cursantii scolilor de soferi trebuie sa promoveze un test intern de legislatie rutiera, dupa ce au urmat un anumit numar de cursuri de teorie.
Aceasta pregatire teoretica include, pe langa parcurgerea legislatiei rutiere, si completarea de teste auto online, care au rolul de a sedimenta informatiile obtinute in timpul cursurilor, dar si de a obisnui candidatii cu modul in care se va desfasura proba teoretica a examenului pentru obtinerea permisului auto.
De asemenea, candidatii pentru obtinerea permisului de conducere trebuie sa fie apti din punct de vedere psihologic si medical, sa nu detina cazier judiciar, sa aiba varsta minima obligatorie – 16 ani pentru categoria B1, 18 ani pentru categoria B si 21 de ani pentru celelalte categorii – si sa fi absolvit cursurile de pregatire practica si teoretica a unei scoli de conducatori auto.
Oamenii invata sa citeasca inca din primii ani de scoala. Cu toate acestea, pentru a putea completa cu succes chestionarele auto, oamenii trebuie sa detina si o anumita capacitate de intelegere si analiza a unui text.
Cum tot mai multe chestionare DRPCIV 2022 contin si intrebari-capcana, care ii pot pune in dificultate pe candidatii pentru permisul auto, aceste abilitati le pot fi de mare ajutor pentru a raspunde corect intrebarilor respective si pentru a promova proba teoretica a examenului auto.
In plus, candidatii trebuie sa aloce un anumit timp invatarii pentru aceste examen, invatare ce consta atat in parcurgerea legislatiei rutiere, cu toate modificarile actuale, cat si completarea a cat mai multor chestionare auto, care au un rol important in succesul obtinerii permisului de conducere.
Cu cat numarul de chestionare DRPCIV completate este mai mare, cu atat si sansele de a promova examenul auto sunt mai ridicate, deoarece platforma DRPCIV pune la dispozitia utilizatorilor sai chestionare similare celor de la examen.
Demonstrarea absolvirii a 10 clase de catre candidatii la examenul pentru obtinerea permisului de conducere este numai una dintre modificarile aduse de noul Cod Rutier. O alta modificare, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2022, este plafonarea punctului de amenda.
Punctul de amenda reprezinta 10% din salariul minim brut la nivel national. Cum acesta a crescut odata cu noul an, si punctul de amenda ar fi trebuit sa creasca, ajungand la valoarea de 255 de lei. Totusi, autoritatile au decis plafonarea acestui al nivelul anului trecut, de 145 de lei.
In concluzie, pentru a putea obtine permisul auto, candidatii trebuie sa cunoasca legislatia rutiera in vigoare si sa aiba absolvite 10 clase.
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024