57 de camere video filmează începând de marţi tot ce mişcă în zonele cu risc crescut de infracţionalitate. Primăria Botoşani a finalizat oficial astăzi proiectul „Creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în zona de acţiune a municipiului Botoşani, prin achiziţionarea de echipamente specifice şi amenajarea unui centru de supraveghere”.
După cum îi spune şi numele programul finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană presupune transmiterea în direct a imaginilor surprinse în 31 de locaţii şi înregistrarea lor la un centru de comandă aflat în clădirea Stării Civile. Imaginile sunt stocate timp de 30 de zile şi cum sistemul este unul omologat pot fi utilizate ca probe în procese.
„Creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii sunt importante pentru cetăţenii din municipiul Botoşani. Este un proiect care poate fi dezvoltat ulterior (...). Este un proiect care completează ce am făcut noi iniţial în Piaţa Centrală. Acolo deja din statististici reiese că a devenit un loc mult mai sigur în urma monitorizării video”, a afirmat
primarul Cătălin Flutur. Camerele sunt de ultimă generaţie, iar zoom-ul permite, de exemplu, citirea numerelor maşinilor care trec prin sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Cuza Vodă şi Marchian prin intermediul imaginilor surprinse tocmai de la fosta Casa Cărţii. Rezultatul aşteptat de la acest proiect, prin care s-au creat 20 locuri de muncă în faza de execuţie şi altele opt în cele de implementare, este creşterea gradului de siguranţă a populaţiei.
Zonele supravegheate video:
- Centrul Vechi
- Parcul Tineretului
- Pietonalul Unirii
- Piaţa Viilor
- Pietonalul Transilvaniei
- Parcul Mihai Eminescu
- Şcoala 2
- Şcoala 3
- Şcoala 8
- Şcoala 11
- Şcoala 12
- Grupul Şcolar „Petru Rareş”
- Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”
- Liceul „Grigore Antipa”
Valoarea totală a proiectului a fost de 2,7 milioane de lei, din care 1,5 milioane lei a reprezentat contribuţia UE şi a Guvernului. La inaugurare au participat primarul, viceprimarii şi o mulţime de consilieri locali.
CITEŞTE ŞI:
Big Brother în oraşul de unde a pornit Răscoala din 1907
Un primar urmăreşte sătenii de pe PC şi dă audienţe pe Internet