Inițiativă inedită din partea unor membri implicați în diverse proiecte sociale și educative ale comunității botoșănene: soții Teodor și Iustina Cenușă sunt cei care au venit cu ideea amenajării la Botoșani a unei treceri de pietoni tradiționale, la costuri mici, însă cu un rezultat reușit.
Practic, preotul Teodor Cenușă împreună cu soția sa, Iustina, profesor și interpret de muzică populară, susțin că prin înființarea acestei treceri de pietoni, readuc în atenția botoșănenilor motivele tradiționale ale poporului român.
”În cadrul proiectului „Trecere de pietoni tradițonală” ne dorim să aducem în atenția locuitorilor din municipiul Botoșani, motive tradiționale ale costumelor populare și ale elementelor de decor tradiționale. Motivația realizării acestui proiect o găsim în jurul nostru, în societatea modernă în care ne desfășurăm activitatea. Pentru a nu uita cine suntem și care ne sunt rădăcinile, credem că acest mesaj vizual, plasate într-un punct cheie al orașului, va atrage atenția celor care vor traversa trecerea de pietoni pictată și va fi un reper pentru înfrumesețarea spațiului urban al municipiului Botoșani”,
Inițiatorii proiectului trecere de pietoni tradițională
Acest proiect a fost depus spre aprobare și finanțare la Primăria Botoșani. Costurile pentru cumpărarea vopselelor și a uneltelor necesare ajung la suma de 1.500 de lei, în timp ce manopera este asigurată prin voluntariat.
”Am primit o solicitare pentru înființarea unei treceri de pietoni mai inedită, semnalizată prin motive tradiționale românești care se pretează pentru a semnaliza o parte carosabilă în Centrul Istoric sau în parcul de agrement Cornișa”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
În primă fază propunerea pentru înființarea acestei treceri de pietoni tradițională a fost pentru centrul orașului adică pentru strada Cuza Vodă, la capătul Pietonalului Unirii.
”Până acum nu am implementat această inițiativă pe care eu o găsesc foarte interesantă întrucât Codul Rutier descrie foarte clar regimul trecerilor de pietoni și dacă ar fi accidente, cel care ar greși s-ar prevala de faptul că nu este semnalizată corespunzător. Deci o putem folosi ca un mijloc artistic de exprimare și de punere în valoare a Centrului Istoric”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Această propunere va fi supusă dezbaterii și în comisia de sistematizare a circulației. Inițiatorii sunt deschiși propunerilor și pentru alte zone ale orașului care s-ar preta la o astfel de metodă de înfrumusețare a spațiului urban din municipiul reședință de județ.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
ACUM: Valeriu Iftime își prezintă echipa liberală pentru Parlament la ”Botoșăneanul TV” - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Adolescentă căutată la nivel național, depistată de jandarmii botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Prăpăd după BLOCADA: Zeci de șoferi au rămas fără permis la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Cum să îi implici pe cei mici în pregătirile pentru sărbătoarea Crăciunului
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
ACUM: Directorii de instituții se întrec în citit rapoarte „roz"
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024