Familia femeii aflate în moarte cerebrală la Iaşi a fost de acord ca acesteia să i se preleveze pentru donare ficatul, rinichii, inima, corneea, piele şi os. Operaţia a durat circa şase ore, scriu reporterii Ziarului de Iași.
O echipă de medici ieşeni şi bucureşteni a efectuat ieri-noapte a şasea prelevare de organe din 2016. Familia unui femei de 42 de ani, a fost de acord să doneze organele sănătoase ale acesteia pentru salvarea altor bolnavi. Rudele au acceptat să doneze ficatul, rinichii, inima, corneea, piele şi os. Cu excepţia inimii, toate celelalte organe şi ţesuturi au fost prelevate într-o intervenţie chirurgicală care ţinut şase ore. Potrivit unor informaţii, inima nu a putut fi prelevată pentru că medicul de la Târgu Mureş, centru de care aparţine Iaşul pentru prelevarea inimii, nu se afla în ţară. Corneele prelevate vor fi transplantate astăzi sau mâine în cadrul Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.
„Pacienta era din judeţul Botoşani. Familia a fost de acord să doneze mai multe organe, dintre care au rămas în centrele de transplantare din Iaşi corneea şi un rinichi. Celălalt rinichi, ficatul, pielea, osul tendinos au fost preluate pentru transplantare la Bucureşti“, a arătat dr. Raluca Neagu-Mo¬vilă, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant (CRT).
Ultima prelevare de cord din cadrul CRT Iaşi s-a efectuat în urmă cu mai puţin de două săptămâni. Atunci, după cel puţin cinci operaţii în care la Iaşi nu s-a prelevat inima, o echipă mixtă de medici ieşeni, bucureşteni şi de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş a efectuat o astfel de procedură chirurgicală de la un bărbat de 44 de ani. Potrivit reprezentanţilor CRT, majoritatea familiilor posibililor donatori semnează inclusiv pentru donarea cordului. Însă numărul de prelevări de cord nu reflectă numărul de acorduri pentru prelevarea acestuia, din cauza mai multor factori. Pe de o parte, prelevarea inimilor este îngreunată din motive medicale, deoarece criteriile pentru prelevarea acesteia sunt numeroase şi riguroase. Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Transplant are încă probleme cu asigurarea transportului echipelor medicale care ar putea efectua o prelevare de cord. Mai mult, medicii care fac prelevare de organ nu sunt recompensaţi financiar pentru procedurile de acest fel. În intervalul ia¬nuarie 2006 - septembrie 2007, în centrul me¬dical ieşean s-au efectuat trei prelevări de cord. Prima inimă prelevată aici a fost transportată la Târgu Mureş cu un echipaj al Serviciului Poliţiei Rutiere.
CITEȘTE ȘI: Un medic din Botoșani a realizat în premieră națională primul transplant de rinichi și pancreas
ATENȚIE la furturile din genți și buzunare pe perioada sărbătorilor
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Produs UNIC lansat astăzi la Farmacia Anca: Cu toții ne dorim să arătăm mai bine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Sergiu Bălășcău
Dec 22, 2024
SURSE: PNL vrea alegeri prezidenţiale în martie, Ilie Bolojan - Premierul va fi propus de PSD
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Atmosferă magică astăzi la Farmacia Anca: Super cadouri pentru toți copiii și un concurs pregătit
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile