Un artist plastic din Botoşani, Talida Grunzac, este cunoscut pentru materialele neconvenţionale folosite în expresia artistică. Pictoriţa desenează pahare, recipiente din ceramică, căni, pantofi şi chiar pereţi. Mai mult, botoşăneanca se implică în arta urbană, înfrumuseţând ziduri, săli de clasă şi clădiri.
Talida Grunzac(33 de ani) o profesoară de arte plastice din municipiul Botoşani, este cunoscută drept unul dintre cei mai talentaţi artişti din zona Moldovei. Talida Grunzac este renumită în special pentru modul neconvenţional în care practică arta de câţiva ani.
Mai precis este vorba de suprafeţele pe care decide să se exprime artistic şi care variază de la pantofi la ziduri. Una dintre cele mai recente preocupări artistice, care au adus-o în centrul atenţie pe Talida Grunzac este pictura pe sticlă. Transformă orice obiect casnic banal într-o adevărată operă de artă unicat.
Pasiunea Talidei Grunzac pentru pictura pe sticlă, în special obiecte casnice s-a născut dintr-o necesitate. Aceea de a face cadou unor prieteni.
”M-am apucat să pictez pahare, căni, diferite obiecte din sticlă acum patru ani. Căutam un cadou special pentru nişte prieteni. Nu găseam nimic deosebit, special. Aşa că m-am apucat singură să pictez un set de pahare. Le-am făcut pahare pentru vin, pictate cu un motiv specific.”, spune Talida.
Rezultatul a fost uimitor. Cei care au primit cadoul inedit au postat pe internet poze cu ceea ce li se părea o adevărată operă de artă. Din acel moment paharele şi obiectele din sticlă pictate manual de Talida Grunzac au devenit un adevărat brand.
”Am văzut că a fost postată o poză cu ceea ce făcusem. Oamenii au văzut. Eu oricum făceam aceste lucruri din pasiune. Îmi plăcea să fac daruri personalizate, inedite. Au venit apoi comenzile. Din ce în ce mai multe”, spune Talida.
Botoşăneanca pictează diferite modele, chiar personalizează paharele, vazele, carafele sau orice obiect din sticlă în funcţie de evenimente sau chiar personalitatea celui care le comandă. Talida foloseşte culori speciale pe bază de diluant şi petrece chiar şi o zi întreagă pentru a picta şi fixa culoarea.
”Este destul de dificil. Trebuie culori speciale care sunt destul de costisitoare. Totodată implică multă muncă, suprafaţa paharelor este lucioasă. După ce termin, trebuie să fixez culoarea”, spune Talida.
Culorile sunt rezistente dar nu trebuie curăţate cu apă încălzită la mai mult de 30 de grade. Totodată Talida Grunzac este cunoscută şi pentru faptul că poate transforma orice obiect în-o piesă unicat de artă. Dacă pantofii vechi o nemulţumesc îi pictează transformându-i într-o adevărată bijuterie hand-made. Acelaşi lucru face cu ciorapii, tricourile sau mobila.
Totodată Talida Grunzac este foarte cunoscută pentru pictura murală. Nu pictează însă biserici, catedrale sau monumente ci pur şi simplu încăperi sau clădiri obişnuite. Practic, transformă pereţii în tablouri de zeci de metri pătraţi. A început tot dintr-o joacă şi nevoie practică.
”Şi de pictura pe perete m-am apucat tot acum 4-5 ani. Am pictat camera copiilor mei. Au văzut-o nişte prieteni şi au vrut şi ei la fel. S-a dus vorba şi uite aşa am ajuns să pictez interioare. De obicei clienţii au încedere în inspiraţia şi simţul meu artistic şi mă lasă să fac ce vreau”, spune Talida.
Artista botoşăneancă a pictat cabinete medicale, camere obişnuite şi orice fel de interior. Vestea s-a dus şi tot mai multe persoane din zona Moldovei şi-au dorit camere pictate de Talida Grunzac. Şi aici sunt folosite materiale speciale. După ce peretele este amorsat, urmează o întreagă muncă de creaţie, iar peretele se transformă într-o operă de artă. Un alt fel de artă urbană Una dintre cele mai mari provocări ale Talidei Grunzac a fost pătrunderea cu ajutorul pensulei în lumea artei urbane. Botoşăneanca a făcut acest salt de la pictura clasică la modele şi tehnicile urbane cu ocazia unui proiect iniţiat la Colegiul Naţional AT Laurian, liceu unde Talida predă artele plastice. Artista botoşăneancă şi-a propus să picteze şi să înfrumuseţeze pereţii clădirilor abandonate sau neîngrijite.
În acest scop a urmat o documentare în toată ţara dar şi în Anglia sau Franţa. Talida Grunzac a luat locul graff-erilor şi s-a pus pe desenat pereţii din oraş. Nu singură, ci împreună cu elevii ei de la Colegiul AT Laurian.
”A fost o provocare, fiindcă este nevoie de alte materiale care să fie rezistente la intemperii. Totodată a fost o provocare pentru că lucram cu elevii dar şi sub privirile a zeci de trecători. De obicei lucrez singură. Oricum este un mod de a arăta cum se face şi cum este de preferat să arate aceste desene în aer liber, pe clădiri. Este o formă de artă urbană care motivează pe tineri să se exprime artistic, într-un mod estetic”, spune botoşăneanca.
Talida Grunza de altfel a reuşit împreună cu elevii la care predă artele plastice să schimbe faţa sălilor de clasă în care zilnic învaţă. Mai precis au pictat pereţii cu diferite motive, transformând încăperile fie în păduri, zone scufundate sau adevărate planetarii.
”Cooptăm pe fiecare. Toţi elevii fac câte ceva. A fost ceva extraordinar pentru ei. Sunt unii care au ajuns să deseneze şi acasă. Şi-au dat seama că este o formă de a se îmbogăţi spiritual, de a se relaxa”, spune Talida Grunzac.
Mai mult decât atât, cu o clasă de elevi, a făcut pictură pe tricouri, fiecare adolescent personalizându-şi după bunul plac tricoul, potrivit jurnaliștilor de ziarul Adevărul.
În acelaşi timp Talida Grunzac con tinuă să picteze şi tablouri în mod clasic pe pânză. Pictează de mică, a urmat cursurile Liceului de Artă din Botoşani şi încă din clasa a VIII a a participat la zeci de expoziţii. Cele mai importante au avut loc la Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava. Din această vară Talida Grunzac a expus şi la Spaleto în Italia la o expoziţie internaţională, unde au ajuns doar cele mai bune lucrări din ţările participante.
”M-am mirat că lucrarea mea a fost selecţionată. Mă bucur că le-au apreciat. Acum aşteptăm să vedem cum vor fi primite până la urmă.”, spune Talida. De altfel artista botoşăneancă este o adeptă a suprarealismului şi este îndrăgostită de mare şi ocean. ”Îmi place în general natura dar într-adevăr sunt fascinată de albastrul marin, de lumea marină, de oceane şi de creaturile din ele. În lucrările mele se regăsesc acest motiv”, spune botoşăneanca.
Talida Grunzac se pregăteşte în viitorul apropiat de o nouă expoziţie personală.
Vezi și: Artistul suferind uimește o țară întreagă cu noua sa pictură 3D - FOTOGALERIE
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Bărbați prinși pe camerele video în timp ce își descărcau „gunoiul” din dubă
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Valeriu Iftime: Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024