Un top realizat de Sistemul Electronic de Achiziţii Publice privind valoarea contractelor încheiate în domeniul IT&C în ultimii cinci ani arată ce companii din Regiunea de Nord-Est au câştigat contracte publice, potrivit Evenimentul Zilei.
Deşi cea mai mare pondere vizează firmele din jurul Capitalei, pe listă apar şi societăţi din Iaşi ori Botoşani .Una din companiile din top 3 este UTI Grup SA, implicată în scandalul de mită de la Iaşi cu sistemul de managementul traficului
O amplă analiză pe mai multe tipuri de achiziţii publice din domeniul IT&C a fost prezentată de Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Topurile vizează contractele atribuite în ultimii cinci ani.
„Topul a fost realizat prin însumarea valorii contractelor încheiate (pe tipuri de proceduri) în perioada 2011 – 2015“, au explicat oficialii SEAP la momentul prezentării analizei. Astfel, cele mai mari contracte publice din domeniul tehnologiei informaţiei au fost câştigate de firme implicate în ample scandaluri de corupţie. Practic, pe primul loc se află Siveco România SA, care în urma a 62 de contracte publice pentru 40 de autorităţi contractante a încheiat tranzacţii de peste 430 de milioane de lei.
Această companie a fost vizată în 2014 în scandalul „mită pentru contracte“, iar fostul preşedinte al companiei, Irina Socol a fost condamnată pentru corupţie. Pe locul 3 în topul contractelor de anunţuri de atribuire la anunţuri de participare este UTI Grup SA, care a luat 25 de contracte de la 15 beneficiari, iar valoarea totală este de aproape 270 de milioane de lei. Şi această companie este una implicată în scandaluri de corupţie, ea fiind nominalizată de procurorii Anticorupţie în dosarul primarului suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, acuzat că ar fi luat şpagă în contractul care vizează managementul traficului, proiect finanţat din fonduri europene. În acest clasament, cele mai multe companii sunt din Capitală şi din Ilfov, dar printre ele apare şi firma ieşeană Focality SRL. Compania a câştigat 20 de contracte publice cu o valoare totală de peste 55 de milioane de lei. Societatea are ca domeniu de activitate „telecomunicaţii prin reţele de cablu“, iar datele fiscale pe 2014 arată o cifră de afaceri de peste 45,5 milioane de lei şi un profit net de 5 milioane de lei.
În topul contractelor de atribuire la invitaţii de participare apar mai multe companii din ţară printre care şi două din grupul Elsaco, dar şi una din Bacău. Astfel, Elsaco Solutions SRL a avut 62 de contracte câştigate de la 47 de beneficiari, iar valoare acestora a fost de 5 milioane de lei. Firma din Botoşani, care are ca activitate realizarea de soft la comandă, a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de 31 milioane de lei şi un profit de 2,9 milioane de lei. În acelaşi top apare şi Elsaco Electronic SRL, care de-a lungul celor cinci ani a obţinut 69 de contracte în valoare totală de 42 milioane de lei. Compania cu peste 360 de angajaţi a avut afaceri nete de peste 169,5 milioane de lei, în 2014.
CITEȘTE: Firma botoșăneană Elsaco a finalizat un proiect de 3,6 milioane lei la Satu Mare
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Zmeul de pe șosea al acestui Crăciun – CÂT avea la bord și CÂT a fost amenda
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Pompierii i-au vizitat pe singuraticii la care nu bate nimeni la ușă
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
De ASTĂZI: 16 tineri au intrat în Poliția Botoșani pe ordine publică
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
O „struțo-cămilă” oprită la frontieră: Moldovean, mașină din Franța, permis din Polonia
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile