Dispozitivul este menit să ajute în lupta cu virusul SARS-CoV-2 şi este atestat de către specialişti de top.
O firmă din Iaşi și una din Botoșani s-au aliat pentru dezvoltarea şi lansarea unor echipamente de decontaminare a aerului utilizând radiaţii UVC, a căror eficienţă este dovedită prin studii şi cercetări medicale, făcute inclusiv de specialiştii din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" Iaşi.
Dispozitivele sunt menite să ajute în lupta cu virusul SARS-CoV-2, dar pot fi utilizate şi post-pandemie, pentru beneficiile antimicrobiene şi antivirale.
Compania Greentek Lighting din Iaşi, fondată de Victor Cotrutz în anul 2009, produce corpuri de iluminat care se concentrează exclusiv pe iluminatul cu LED-uri, relatează Ziarul de Iași.
Acoperă iluminatul profesional în sfere precum supermarketuri, retail, birou, artă şi logistică, industria hotelieră şi diverse sectoare industriale - atât în România, cât şi în ţări precum Germania, Polonia şi Franţa.
Însă, de anul trecut, în contextul crizei de sănătate publică, ieşeanul şi-a îndreptat atenţia şi către domeniul medical, mai mult dintr-o necesitate: dorea un dispozitiv de decontaminare a aerului pentru a-l monta în unitatea proprie de producţie din Iaşi.
Nu a găsit pe piaţa din Europa un producător care să îi poată atesta eficienţa echipamentului prin studii medicale, astfel că Victor Cotrutz a identificat o oportunitate de investiţie în acest sens. S-a asociat cu o firmă tot din zona Moldovei, respectiv Electroalfa din Botoşani, iar de la sfârşitul anului trecut produc sub brandul Alfa Tech Med Care produse pentru sistemul medical, printre care şi echipamente de decontaminare a aerului pe bază de radiaţii UVC.
Dispozitivele lor sunt deja folosite într-un centru comercial din Bucureşti, iar la momentul actual poartă discuţii pentru a intra pe piaţa din Grecia, Germania, Elveţia, Franţa şi Belgia. De altfel, un dispozitiv a fost trimis pentru probe la cea mai mare maternitate din Atena, REA Maternity Hospital. Preţul unui dispozitiv de decontaminare a aerului ajunge la circa 2.000 de euro. Produsul poate fi montat în orice fel de cameră, fiind conceput pentru a fi utilizat în spaţii închise cu prezenţa umană în încăpere.
În termeni simpli, echipamentul este un „corp metalic complet închis", cu un grilaj prin care intră aerul, iar ulterior iese decontaminat, astfel încât omul nu este expus la sursele de radiere, mai scrie sursa citată.
„Având know-how-ul şi expertiza pe partea de lumină şi pe ceea ce înseamnă radiaţii, având o colaborare bună cu zona universitară din Iaşi, am căutat un partener în România care să ştie să facă partea de confecţie metalică, şi aşa am ajuns la Electroalfa Botoşani, condusă de Gheorghe Ciubotaru. Aşa s-a fondat Alfa Tech Med Care, cu dezideratul clar de a dezvolta echipamente de decontaminare a aerului cu radiaţii UVC, dar care să aibă studii medicale ce pot atesta eficienţa lor",
Victor Cotrutz
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Se modernizează iluminatul orașului, trei firme interesate de licitație
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024
Lovitură de teatru: S-ar fi decis renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
AVARIA de pe Sucevei lasă fără apă o mulțime de botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Botoșăneni AMENDAȚI de polițiști după ce au sunat la 112
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
ACUM: Depunere de jurământ în plenul județean - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024