În timp ce Inspectoratul Teritorial de Muncă se laudă cu amenzi de 120.000 de lei pentru muncă fără forme legale, toate aplicate bineînţeles unor agenţi economici privaţi, o instituţie din Botoşani lucrează cu 83 de oameni fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Pentru ca tacâmul să fie complet, cei care ar trebui să le perfecteze actele nu se înţeleg asupra formei de intrare în legalitate.
Prim comasarea cu cea mai mare unitate medicală din Botoşani toţi lucrătorii Spitalului Orăşenesc Săveni (foto) au devenit salariaţi ai Spitalului Judeţean. Atât teoretic, cât şi practic ei sunt acum angajaţi la „Mavromati”, o cu totul altă persoană juridică faţă de cea precedentă. În ciuda acestui lucru cadrelor medicale şi personalului auxiliar nu li s-au încheiat contracte individuale de muncă pe noua instituţie. Ba mai mult, aceştia au fost deja plătiţi pe vechile state de plată, adică cele de la Spitalul Orăşenesc Săveni, deşi această unitate în acte nu mai există. Ea s-a transformat în secţie a Spitalului Judeţean şi nu mai are personalitate juridică. „Salariile s-au plătit pe vechile state de plată, urmând ca eventualele diferenţe să se regleze la viitoarele plăţi”, ne-a declarat Mihai Aroşoaie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean care coordonează activitatea unităţilor medicale din subordinea instituţiei.
Divergenţe la „Mavromati” pe seama angajaţilor de la Săveni
Potrivit acestuia, între şeful serviciului resurse umane Stelian Aivăncesei şi cel al biroului de profil ar exista neînţelegeri pe seama formei în care ar trebui preluaţi angajaţii de la Săveni. Unul susţine că ar trebui încheiate noi contracte individuale de muncă în cazul tuturor angajaţilor, iar celălalt că ar fi suficient doar un act adiţional la contractele de muncă pe care le aveau cu Spitalul Orăşenesc Săveni. „Contractul încheiat cu Spitalul Orăşenesc Săveni, din punctul meu de vedere, este încetat de drept”, i-a spus Stelian Aivăncesei vicepreşedintelui CJ. Acesta a mai arătat că aprobarea de la Ministerul Sănătăţii pentru noua structură organizatorică a venit pe data de 23 septembrie, astfel încât, chiar dacă s-ar fi ajuns la un consens, tot s-ar fi întârziat cu intrarea în legalitate a angajaţilor de la Săveni. În luna septembrie ITM a depistat 12 persoane care lucrau fără forme legale la opt angajatori.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
Șofer prins la plimbare puțin „pilit”: A plecat cu Poliția la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Un cunoscut restaurant se închide după 10 ani, va fi înlocuit cu un nou proiect
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024