Organizatorii au ales o temă inedită pentru acest an: filiațiile literare.
Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (Facultatea de Litere, Departamentul de literatură română și teoria literaturii, Centrul de Cercetare în Filologie Modernă), organizează la Ipotești, în perioada 11-15 iulie 2023, ediția a V-a a Școlii de vară pentru tinerii cercetători filologi (masteranzi și doctoranzi).
Într-un comunicat transmis de reprezentanții Memorialului Ipotești se menționează că ediția din acest an are ca temă filiațiile literare, o temă generoasă, prin diversitatea deschiderilor pe care le oferă, și pasionantă, prin unicitatea aplicațiilor pe care le inspiră, dat fiind că animă interogații de natură estetică, în cazul filiațiilor tematice, stilistice, culturale, etc., conștientizate și asumate cu sau fără anxietate de către scriitori, sau ridică probleme de etică, pentru filiațiile absconse, obnubilate uneori până la limita plagiatului, înțeles fie și ca „artă poetică”.
Programul conține: conferințe și discuții susținute de profesori din diferite centre universitare și academice, prezentări de proiecte științifice, ateliere tematice, activități de tipul studiului individual, etc.
Deschiderea evenimentului va avea loc marți, 11 iulie, la ora 17:30.
În cadrul Școlii de vară vor ține conferințe prof. univ. dr. Ioana Bican (Univ. „Babeș-Bolyai Cluj-Napoca”) și conf. univ. dr. Dan Lungu (Univ. „Alexandru Ioan Cuza” Iași) și vor fi două sesiuni de discuții, moderate de lect. univ. dr. Corina Croitoru (Univ. „Babeș-Bolyai Cluj-Napoca”) și Florin Bican. Activitatea va include o prezentare de proiect științific, Filiație îndoliată. Figuri, stiluri și politici ale moștenirii în cultura română, susținută online de lect. univ. dr. Laura Marin (Universitatea din București) și CS I dr. Adrian Tudurachi (Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” Cluj-Napoca). De asemenea, ne vom bucura de două workshop-uri inedite: Practici de traducere și scriere academică în limba engleză, lect. univ. dr. Eugen Wohl (Univ. „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca), și Influență și marginalitate în studiile literare și artistice, lect. univ. dr. Bogdan Tănase (Universitatea București). La cele șase ateliere moderate de asist. univ. dr. Marius Popa, lect. univ. dr. Eugen Wohl, prof. univ. dr. Ioana Bican, lect. univ. dr. Corina Croitoru, lect. dr. Bogdan Tănase, vor participa doctoranzi și masteranzi de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Sapienza” din Roma, Universitatea de Stat din Moldova.
În acest an, forma de organizare a școlii este hibridă (online și onsite). Toate activitățile Școlii de vară pentru tinerii cercetători filologi (masteranzi și doctoranzi), care se vor desfășura cu prezență fizică, vor avea loc în sala de expoziții temporare „Horia Bernea” din cadrul Memorialului Ipotești.
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024