”Cariera de doctor nu este o decizie de ultim moment. Din copilărie mi-am dorit să urmez pașii mătușii din partea tatălui, eu fiind fascinată de profesia ei de oftalmolog și de halatul alb pe care îl purta cu atât de multă grijă și demnitate.”, sunt cuvintele Victoriei Roșca, botoșăneanca admisă la U.M.F. Iași cu media 10.
Performanța de a intra la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași cu media maximă presupune multe nopți nedormite și multe zile petrecute în cameră, pentru completarea continuă a bagajului de cunoștințe.
Victoria Roșca
”A fost un drum lung și dificil, plin de obstacole, nelipsit de conflicte cu propriul sine, atunci când făceam greșeli și încercam să înțeleg complexitatea și conexiunile din cadrul anatomiei și fiziologiei umane. Dar a meritat și s-a soldat cu un succes pe care l-am împărtășit cu cei apropiați și cu profesorii Colegiului Național „A. T. Laurian”, de al căror sprijin m-am bucurat pe parcursul anilor de liceu.”,
72 de întrebări din anatomia și fiziologia umană și 18 întrebări din chimie organică sau fizică reprezintă proba de foc pentru care liceenii învață ani de zile.
”Deoarece chimia organică mi-a fost mai apropiată de inimă, am optat pentru ea, fiind și cea la care mă descurcam cel mai bine. Unele întrebări mi s-au părut dificile, punându-mi mintea la încercare, în timp ce altele erau accesibile.”, explică Victoria despre mult-temuta admitere.
Într-o manieră matură, tânăra recunoaște că are foarte multe așteptări de la ea însăși, sperând să mențină nivelul notelor de 10 și în anii universitari, deși se așteaptă la o concurență acerbă. Își dorește să devină medic oftalmolog, asemenea mătușii sale, dar nu zice ”nu” nici unei specializări în neurologie, fascinată fiind de sistemul nervos uman.
… cuprind încurajări de perseverare.
”Deși procesul de învățare este complicat și frustrant, încercați să renunțați la confortul de acum în favoarea unui viitor strălucit. Participați în concursuri și luptați cu emoțiile pentru a nu da greș în momentele cele mai însemnate.”, le transmite Victoria, ținând să mulțumească părinților, cadrelor didactice din Colegiul Național „A. T. Laurian” și prietenilor care au susținut-o în acest drum dificil: ”încurajările lor mi-au asigurat un mediu prietenos pentru învățare, deoarece astfel știam de încrederea pe care o au ei în succesul meu.”
Perioada de admitere în universități aduce multe bucurii botoșănenilor, în special dacă proaspeții absolvenți de liceu și-au îndreptat eforturile de pregătire și către probele prin care facultățile le evaluează cunoștințele și capacitățile. Rețelele de socializare abundă în această perioadă de anunțuri de bucurie și satisfacție ale celor admiși la diversele instituții de învățământ superior din întreaga țară și nu numai. Liceele botoșănene se pot, astfel, lăuda și cu procentul mare de absolvenți ce au ales să continue să învețe, specializându-se în diverse domenii. Colegiul Național ”A.T. Laurian”, spre exemplu, are un procent de peste 90% de absolvenți declarați admiși la facultate, cea mai mare parte pe locuri bugetate de stat.
Valeriu Iftime a explicat ce înseamnă un președinte extremist pentru România – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Început de decembrie cu ploi și temperaturi mai mici decât cele normale: PROGNOZA actualizată
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Cum să obții bani urgent: soluții rapide și eficiente
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Cadouri din străinătate: Cum să trimiți colete rapid și sigur din Spania sau Italia în România
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024