A fost mai degrabă o lecție de educație financiară oferită în mod gratuit într-un mediu prietenos, cu o cafea în față.
Invitații au fost oameni cu disponibilități financiare iar moderatorii, specialiști din sistemul bancar familiarizați cu conceptul „productivității banilor”.
„Cafeneaua investițiilor” a fost un eveniment gândit de BCR Grup Retail Botoșani și organizat într-un restaurant de pe Pietonalul Unirii. Principalii vorbitori, Liviu Țului, directorul BCR Botoșani și Mihnea Bărbulescu, directorul Erste Asset Managament, companie care oferă soluții de administrare a investițiilor.
Este principala întrebare la care s-a dorit a se răspunde prin cele două prezentări care au fost făcute de moderatori, după celebrul concept al cunoscutului investitor Warren Buffet care sună cam așa: ”Dacă nu găsești o cale să faci bani în timp ce dormi, vei munci până vei muri”.
Liviu Țului a explicat că oricine deține niște bani are nevoie de educație financiară și pentru investiții. Pentru că „banii care stau undeva într-un depozit, nu sunt productivi”.
„Și pentru că în România nu există o cultură a investițiilor, există o cultură a afacerilor, poate dv. sunteți oameni de afaceri, există o cultură a afacerilor care nu înseamnă neapărat o cultură a investițiilor foarte bine dezvoltate”,
Liviu Țului, director de Grup Retail BCR Botoșani
Și-a amintit de un moment petrecut în 2013 care cumva l-a marcat din punct de vedere al oportunității financiare și pe care l-a dezvăluit în fața celor prezenți, prin puterea propriului exemplu.
„Mă uitam și pe Bursă, mă uitam la o companie mare, Apple pe care toată lumea probabil o cunoaște, și în acel moment avea o valoare de piață, de capitalizare, de circa 300 de miliarde de dolari. PIB-ul României în acel timp era undeva la 180 de miliarde de dolari. Și stăteam și mă gândeam, să intru, să nu intru, să fac și eu pasul acesta în lumea investițiilor. Mi-a fost teamă: cât poate să crească o companie să ajungă să aibă valoarea de capitalizare mai mare decât PIB-ul României”,
Liviu Țului, director de Grup Retail BCR Botoșani
Nu a făcut pasul atunci.
Și a regretat ulterior.
La acest moment valoarea de capitalizare a companiei Apple a ajuns la 3 trilioane de dolari, iar PIB-ul României a înregistrat o creștere de aproximativ 80%, în ultimul deceniu.
Acțiunile companiei în schimb, au crescut de zece ori.
„Suntem astăzi aici pentru a vă da din experiența noastră, din cunoștințele noastre, dacă n-ați făcut primul pas în zona investițiilor, poate fi un moment înțelegeți mai bine lucrurile și să nu faceți așa cum am făcut eu în urmă cu 10 ani. Dacă e să am un regret, este că nu am intrat în zona de investiții, cu mulți ani în urmă, ci am făcut-o mult mai târziu”,
Liviu Țului, director de Grup Retail BCR Botoșani
Iar motivele au fost frica și necunoașterea. Pentru a-și depăși propriile limite, afaceriștii botoșăneni au fost invitați să se adreseze echipei de la BCR formată din Oana Curelariu, specialistul numărul unu pe zona de investiții și Magda Popovici, responsabil Unitate Retail Service.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024