Municipiul reședință a pierdut în ultimii 22 de ani aproape un sfert din locuitori. Cel puțin asta reiese din datele preliminare ale Recensământului General al Populației și Locuințelor.
Conform datelor făcute publice de Institutul Național de Statistică, în perioada 20-31 octombrie au fost recenzate numai 97.002 persoane, în condiţiile în care la acţiunea similară din urmă cu două decenii rezultase să în oraş trăiesc 126.145. Scăderea n-ar trebui totuşi să constituie o surpriză în condiţiile în care şi la acţiunea din urmă cu zece ani s-a constatat o diminuare a populaţiei, atunci fiind înregistrate 115.344 de persoane. Situaţia este valabilă şi la nivelul întregului judeţ, unde de la 461.305 persoane în 2002 s-a ajuns la doar 404.429 acum.
Rezultatele nu sunt definitive
INS a anunţat marţi că la recensământul din octombrie au fost înregistrate 19.599.506 persoane, număr care include persoanele prezente, temporar absente şi o parte din cele plecate pentru o perioadă îndelungată. Reprezentanţii INS atrag însă atenţia că numărul de persoane recenzate nu reprezintă populaţia stabilă a României, aceste date fiind preliminare. La calculul final vor fi cuprinse şi persoanele care au apelat la metoda autoînregistrării, persoanele recenzate prin structurile M
apN, MAE, MAI şi restul persoanelor plecate din ţară pe perioadă îndelungată. "Aşadar, orice comparaţie între informaţiile difuzate astăzi şi datele oficiale privind populaţia stabilă a României, rezultate în urma precedentelor recensăminte de populaţie, din 1992 sau 2002, sunt lipsite de relevanţă", precizează
oficialii instituţiei. În cazul Botoşaniului, chiar şi dacă s-ar aduna toţi lucrătorii din cadrul ministeror menţionate tot nu s-ar ajunge însă la populaţia primilor ani de după revoluţie.
(S.B.)