Zeci de ieşeni mor anual, în urma unor accidente rutiere grav, cele mai des întâlnite cauze sunt viteza şi neatenţia. Poliţiştii fac tot felul de activităţi de prevenire, dar acestea nu ajută foarte mult când vine vorba despre statistică.
Nicio persoană care urcă la volan nu se gândeşte că va comite un accident rutier. Nimeni nu pleacă la drum cu acest gând. Și, totuşi, an de an, pe străzi au loc accidente grave.
În 2014, România se afla pe locul secund în UE după numărul de morți din accidente rutiere. Cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, România era depășită doar de Letonia (106 persoane decedate / un milion de locuitori) în rândul statelor membre UE în ceea ce privește numărul de morți din accidente, conform unei statistici a Comisiei Europene.
„E greu de acceptat că aproape 70 de europeni mor zilnic pe drumuri și mult mai mulți sunt grav răniți. Cifrele publicate ar trebui să fie un semnal de alarmă. Trebuie să ne extindem eforturile în următorii ani pentru ca să putem atinge ținta propusă la nivelul UE privind înjumătățirea numărului de decese rutiere până în 2020“, a declarat comisarul european pentru Transport, Violeta Bulc.
Zeci de copii, în „autocarul morţii“
În urmă cu aproximativ o lună, în apropiere de Braşov a avut loc un grav accident rutier, în care a fost implicat un autocar plin cu adolescenţi din Iaşi.
Accidentul s-a produs pe DN 1, în localitatea Perşani, după ce şoferul ar fi intrat cu viteză într-o curbă periculoasă, astfel că a pierdut controlul volanului, iar autovehiculul s-a izbit de parapetul care desparte sensurile şi s-a răsturnat. În accident şi-au pierdut viaţa patru persoane, iar alte 26 au fost rănite şi transportate la spitale.
Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Iaşi, în autocar se aflau 31 de elevi, doi profesori şi doi şoferi. Copiii, care aveau vârste între 12 şi 17 ani, o parte dintre ei fiind de la Colegiul Naţional de Artă „O. Băncilă“, erau componenţi ai ansamblului folcloric „Hora“. Ei plecaseră de la Palatul Culturii din Iaşi şi mergeau către Arad, pentru a participa la un festival internaţional.
În urmă cu câteva săptămâni, un alt accident a avut loc în apropiere de oraş, pe drumul european care leagă Iaşul de Roman, în Leţcani. Astfel, o maşină marca Opel înmatriculată în Franţa a intrat pe contrasens, unde a lovit trei autoturisme care circulau regulamentar.
Din cauza rănilor grave, şoferiţa, o tânără de 25 de ani, a murit la spital. De asemenea, trei bărbaţi din celelalte vehicule au suferit leziuni serioase.
Recent, o altă şoferiţă a intrat cu maşina într-o bancă pe care erau mai multe persoane, în apropierea Complexului Comercial „eGros“ de la Baza 3.
Astfel, şase persoane au ajuns la spital în câteva secunde, după ce o şoferiţă începătoare din Botoşani a pierdut controlul volanului şi s-a izbit de un stâlp, apoi de o bancă, pe care se aflau mai mulţi tineri.
Tinerii mâncau pizza şi aşteptau un mijloc de transport, şi au observat prea târziu autoturismul Volkswagen care a lovit banca pe care se aflau.
Alte accidente au şocat opinia publică în ultimii ani. Astfel, pe 14 august 2009, un microbuz al firmei Valcris Trans SRL Iaşi, care transporta pasageri pe ruta Scânteia-Iaşi, a fost lovit în plin, pe o trecere de cale ferată, de trenul accelerat Iaşi-Braşov.
În urma accidentului, 14 persoane, printre care şi şoferul, au decedat. Alte două persoane au fost grav rănite.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Rutiere Iaşi, accidentul s-a produs din cauza şoferului microbuzului, care nu a respectat semnalele luminoase şi indicatoarele de la trecerea de cale ferată. Microbuzul a fost lovit în plin şi a rămas lipit de locomotivă, fiind târât pe o distanţă de aproximativ 500 de metri.
O parte dintre călători au fost aruncaţi pe geam şi au murit pe loc în urma impactului, iar alţii au rămas prinşi în microbuz. Trenul implicat în accident era un accelerat care circula pe ruta Braşov-Iaşi.
În urmă cu mai bine de cinci ani, în zona Fundaţie a avut loc un grav accident rutier, în care a fost implicat un tramvai.
Astfel, pe 21 martie 2011, vatmanul Cristian Diaconu a scăpat tramvaiul pe care îl conducea de sub control, vehiculul intrând în coliziune, în zona Fundaţie, cu şase autoturisme. În urma impactului, agentul Daniel C. a decedat, iar alte câteva persoane au suferit diverse leziuni.
Reprezentanţii Poliţiei ieşene întocmesc anual statistici referitoare la accidentele rutiere.
„În 2015, s-a constatat că principalele cauze de producere a accidentelor au fost traversarea neregulamentară de către pietoni, viteza neadaptată la condiţiile de drum şi neacordarea priorităţii de trecere pietonilor. Mai mult, poliţiştii ieşeni au dat 97.875 de amenzi prevăzute de legislaţia referitoare la circulaţia rutieră. Totodată, au fost reţinute pentru suspendare 7.284 de permise de conducere şi au fost retrase 1.474 de certificate de înmatriculare. De asemenea, au fost constatate şi cercetate 1.570 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere“, a precizat Andrei Popa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei ieşene.
Oamenii legii au adăugat că, an de an, efectuează acţiuni de informare şi prevenire a accidentelor, precum „Biblioşcoala pentru pietoni“, dar datele statistice nu se modifică foarte mult în sens pozitiv. Sursa: ziarul Evenimentul zilei.
Vezi și: Accident GRAV: O şoferiţă a ajuns la spital cu mâinile şi picioarele rupte
Transportatorii din Botoșani verificați de inspectorii de muncă: CE nereguli s-au găsit
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Avaria de sub casă a fost remediată, NU se mai întrerupe apa în municipiu
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024