Seria articolelor realizate de publicația Botoșăneanul despre tragedia care a avut loc la Huțani în urmă cu mai bine de patru decenii se aproapie de final. Atât cât s-a putut în condițiile date, am încercat să călătorim într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat pentru a readuce în atenție accidentul care rămâne pe primul loc în România, în privința numărului ridicat de morți.
Am găsit o parte dintre supraviețuitori care ne-au povestit cum a decurs pentru ei acea zi care le-a marcat viețile, unii ne-au primit cu drag în casele lor, alții ne-au respins resemnați de praful așternut peste durerea pierderii. Am dat de șefi de instituții obtuzi care au preferat să lase adevărul în trecut, unde a fost bine ascuns de comuniști și pentru care propriile funcții s-au dovedit a fi mai de valoare decât zecile de copii, femei și bărbați nevinovați care au murit pe 29 iunie 1980.
Și de alții deschiși care au vrut să sprijine demersul chiar și după 41 de ani scurși din acea zi, și adeseori acest lucru s-a dovedit a fi imposibil. Salvatori, martori sau anchetatori au încercat să retrăiască orele care au trecut lent pe 29 iunie 1980, într-un tablou de groază în care stupoarea accidentului s-a împletit cu durerea și disperarea celor care și-au pierdut oameni dragi.
După 41 de ani, accidentul rutier cu autobuzul răsturnat la Huțani a rămas bine întipărit în memoria botoșănenilor. Chiar și cei care nu au fost îndoliați își amintesc frânturi din acest eveniment petrecut în comunism.
Însă doar atât.
Dacă în alte locuri în care au fost pierderi însemnate de vieți omenești pot fi observate monumente sau troițe care să aducă aminte de cei care au murit acolo, în schimb, în zona unde a avut loc cel mai tragic accident al României nu se vede absolut nimic. De parcă mușamalizarea comuniștilor și-ar întinde tentaculele chiar până astăzi.
Morții de atunci nu vor mai fi readuși printre cei dragi lor. Dar nici amintirea lor nu trebuie omorâtă. Ei sunt dovada nemuritoare a efectelor pe care le-a avut un sistem totalitar asupra unui popor.
Și iată că, după 41 de ani (chiar 42 din 29 iunie 2022) în locul în care a avut loc accidentul va fi ridicat un monument în memoria botoșănenilor, sucevenilor sau a ieșenilor care au murit la Huțani.
Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, se va implica în acest demers alături de primarul comunei Vlădeni, Voicu Murariu.
Iar în fiecare an, pe 29 iunie, la monumentul care se va ridica, să fie ținut un ceremonial religios și un moment de reculegere pentru oamenii care au murit atunci.
„Eram copil la vremea respectivă și îmi aduc aminte cum povesteau părinții mei despre această tragedie. Erau lucruri spuse care te înspăimântau de-a dreptul, știu că toată comunitatea era extrem de speriată în momentul în care a auzit cât de urât a fost acel accident. Ulterior înțeleg că s-a constatat că a fost cel mai mare accident rutier din ultimii 30 – 40 de ani ai României”.
„Cert este că tragedia de la Huțani de acum 41 de ani, care a distrus practic zeci de familii și a împietrit numeroase inimi, nu trebuie uitată de botoșăneni. Iar noi vom avea grijă să aducem, chiar dacă foarte târziu, un mic omagiu memoriei victimelor care și-au pierdut viața în acest accident rutier. Am discutat cu colegii noștri din cadrul Consiliului Județean, cu specialiștii din cadrul Direcției de Dezvoltare, Promovare și bineînțeles cu specialiștii de la Direcția de Achiziții Publice și am hotărât ca în planul de achiziții pentru anul 2022 să cuprindem un concurs de proiecte, în sensul în care, în colaborare cu Primăria comunei Vlădeni, să realizăm în urma acestui concurs de proiecte o troiță sau un monument în memoria victimelor celui mai mare accident rutier din România”.
„Chiar dacă eram un copil la vremea respectivă și în acest moment conduc Consiliul Județean, nu trebuie să uităm acest eveniment nefericit, nu doar din istoria județului Botoșani ci și din istoria României. Așadar, facem tot ceea ce trebuie astfel încât în fiecare an să avem acolo o slujbă religioasă, să fie un loc aparte unde aparținătorii familiilor care au avut victime în acest accident rutier să meargă să aprindă o lumânare și să ne aducem aminte de această tragedie”.
Autoritățile vor depune toate eforturile pentru ca monumentul să poată fi ridicat chiar când se împlinesc 42 de ani de la tragedie.
La zece ani de la accident, pe unul dintre pilonii podului a fost pusă o plachetă comemorativă cu numele victimelor de la Huțani. Mai puțin unul, „considerat vinovat de producerea accidentului, numele șoferului Ioan Aparaschivei nu a fost încrustat la baza crucii de beton ctitorită de mișcarea ecologistă Costică Dămăceanu din Botoșani”, - Reportaj TVR – 1998.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Unii dintre rușii cu domicilii false la Botoșani ar fi fost agenți sub acoperire în Occident
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Filmul „Vis.Viață”, în premieră pe 23 și 24 noiembrie la Happy Cinema Botoșani
Oana Sava
Nov 21, 2024
Post scos la concurs pentru a treia oară la Botoșani
Oana Sava
Nov 21, 2024
Suflu nou la Jandarmeria Botoșani: Două tinere au îmbrăcat uniforma
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024