La o lună de la împlinirea a 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, versurile poetului au răsunat din nou la Botoșani, în cadrul spectacolului oferit de către cursanții secției de Actorie a Școlii Populare de Arte ”George Enescu”.
Marți, 14 februarie 2023, ora 17.00. În sala Cinematografului Unirea din Botoșani forfotă culturală, emoții de toate vârstele, semne furișate către scenă, unde începeau să se adune zeci de copii.
Distribuția spectacolului ”Omagiu pentru Eminescu” pare, la prima vedere, numeroasă și gălăgioasă. Însă, pe măsură ce liniștea se întinde peste public, micii actori ordonează și produc în fața spectatorilor un scenariu care se dezvăluie treptat, dovadă că în spatele copiilor lucrează un profesionist. Este vorba despre Silvia Răileanu. Actriță a Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani și totodată profesor de actorie la Școala Populară de Artă ”George Enescu”. Absolventă a Universității de Arte din Chișinău, specializarea Regie, Silvia Răileanu nu se află la primul spectacol montat cu trupa Școlii Populare de Artă, și amintim aici ”Ultimul Godot”, de Matei Vișniec, dar și ”Cerere în căsătorie”, de A.P.Cehov sau ”Fata babei și fata moșneagului”, de Ion Creangă.
De data aceasta, Silvia Răileanu a reușit un spectacol de o complexitate aparte, bazat pe opera poetului Mihai Eminescu, cu accente biografice care conturează personalitatea geniului botoșănean.
Trei vârste, cu trei actori care dau viață poetului – copil-adolescent-adult –, plus alte personaje creionate sumar din punct de vedere al cosumației scennice, dar care devin imediat recognoscibile prin gesturi și replici bine încadrate, trupa Școlii Populare de Arte prezentând, pe parcusul celor aproape 60 de minute, decupaje din destinul greu încercat al lui Eminescu: copilăria fericită alături de fratele Ilie, plecarea la şcoală la Cernăuţi, primii fiori ai iubirii, versurile de început, întâlnirea cu Veronica, momentele de duioşie cu Harieta, viaţa la Timpul sau ultimele momente dramatice ale vieţii.
Versurile extrase cu minuțiozitate scenografică și bine dozate din punct de vedere regizoral creează un tot artistic completat de momente muzicale având la bază tot creația eminesciană. Haosul aparent scoate în evidență un personaj colectiv bine închegat, Silvia Răileanu fiind cunoscută în lumea artistică pentru multe reușite de acest fel, mai ales cu trupele de liceeni din Botoșani.
Spectacolul este dinamic, are emoție, oferă publicului un fir biografic deloc complicat, cu schimbări de registru firești, producția fiind în acest fel lipsită de timpi morți sau de ”balast” lingvistic, indiferent că vorbim despre cel poetic sau despre abuzul de replici fără sens.
Regia oferă, din acest punct de vedere, un plus de profesionalism care pare să fie, de altfel, și secretul succesului spectacolului ”Omagiu pentru Eminescu”.
Aplauzele oferite de public au fost, așadar, pe deplin meritate, spectatorii apreciind nu doar construcția spectacolului, ci și evoluția micilor actori, momentele cu tentă patriotică fiind și cele care au creat, în final, valuri de emoție în sală.
De aplauze s-a bucurat și micul Rareș Prisacariu, membru al trupei de teatru, cel care a fost apreciat de public de mai multe ori de-a lungul evoluției sale pe scenă.
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024