Singurii consilieri locali care au avut alocuţiuni pe seama proiectului de buget au fost cei din opoziţie. La unison ei au evidenţiat mai mult deficienţe ale acestuia.
Astfel, social-democratul Florentin Pietraru a arătat că nivelul veniturilor este într-o continuă scădere, de la 185 de milioane în 2009 ajungînd la 160 milioane în acest an, cu tot cu credite bancare. Acesta a menţionat că din taxe şi impozitele proprii se preconizează să se încaseze 30 de milioane de lei, din care însă aproximativ 90% s-ar duce pe subvenţie la societăţile Modern Calor şi Eltrans, pe rate bancare şi alte cheltuieli de acest gen.
„Se duc pe activităţi care nu vor crea locuri de muncă, ci sunt doar cheltuieli şi atît. Nu mai repet că sumele sunt insuficiente pentru desfăşurarea şi a diverse activităţi”, a afirmat
Pietraru.
PSD-istul Simion Drelciuc a arătat că încă din raportul de specialitate întocmit de serviciul financiar al Primăriei se arată că pentru două capitole, asistenţii persoanelor cu handicap şi personalul de învăţămînt preuniversitar, sumele sunt insuficiente pentru plata drepturilor băneşti. Potrivit alesului local, în educaţie banii de salarii nu ar ajunge decît pînă în august.
„Să se facă o adresă la Ministerul Învăţământului şi să se specifice că nu sunt suficient sumele pentru salariile personalului din învăţămînt, cu indexări”, a spus
Drelciuc.
Alt social-democrat,
Gheorghe Vâzdoagă, a menţionat că necesarul pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap este asigurat în procent de doar 45%, iar la ajutoare social de 70%.
„Este un buget decapitat, dar nu din vina administraţiei locale”, spus
alesul PSD, care a adăugat că situaţia este mai gravă decît pare la prima vedere.
Primarul a dat explicaţii fiecăruia în parte şi cu 17 voturi pentru şi cîteva abţineri bugetul a fost adoptat fără probleme, după doar aproximativ jumătate de oră de dezbateri.