Mai ales după majorările care au fost oferite prin lege de actuala guvernare. S-a ajuns la situația în care bugetul Primăriei municipiului reședință de județ să fie direcționat aproape integral către capitolul salarii. Pentru că pentru dezvoltare, banii nu mai ajung.
Iar informația este susținută de primarul Cătălin Flutur care și-a arătat îngrijorarea în cadrul uneia dintre puținele conferințe de presă organizate la Primărie.
Edilul șef spune că la jumătatea lunii octombrie încă nu există o anticipare a proiectului legii bugetului de stat pe anul viitor.
”Cea mai importantă problemă a municipalității, pentru că toate problemele noastre le rezolvăm doar dacă avem buget. Și în momentul acesta nu avem nici cea mai mică predicție despre ce se va întâmpla la anul. Am primit foarte multe sarcini în acest an, sarcini fără surse. Și aici știți toată discuția cu măririle salariilor”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Pentru a se respecta programul de guvernare, Guvernul PSD a mărit salarii pentru mai multe categorii de bugetari. Alții au rămas cu promisiuni.
În cazul fericiților, există și o categorie a nefericiților care trebuie să găsească bani pentru a plăti aceste majorări de lefuri.
”Nimeni nu se mai gândește la cheltuieli de dezvoltare. Când spun că nu avem o predicție, este o întreagă brambureală în momentul acesta și nu mă feresc s-o spun”, mai spune primarul.
Primăria Botoșani a fost oricum păgubită de o serie de venituri din taxe și impozite care au fost diminuate prin eliminarea unor taxe.
Mai există și o modificare legislativă de ultimă oră prin care s-au pierdut 600.000 de lei prin eliminarea unei taxe la impozitul pe teren.
În plus, cota din impozitul pe venitul global care echilibra bugetul local pentru partea de funcționare și o minimă dezvoltare urmează să scadă de la 16 la 10%.
”Nu am văzut multe primării intrate în faliment, dar la anul se poate întâmpla și lucrul acesta”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
49 de milioane de lei este previziunea pentru anul 2018 pe partea de salarizare a aparatului primarului și a salariaților din instituțiile subordonate respectiv, cele două teatre, Filarmonica și Poliția Locală.
49 de milioane de lei sau peste 10 milioane de euro.
”Și iar voi trage un semnal de alarmă și voi spune, orașul trebuie să funcționeze nu doar să plătească salarii. Orașul trebuie să plătească lumina, salubrizarea, deszăpezirea, reparația străzilor și tot ce se întâmplă în instituții din subordine, utilități la școli sau contracte în derulare”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Acolo unde nu există fonduri suficiente pentru plata salariilor, legiuitorul propune micșorarea statului de personal.
Tot prin lege însă, există o obligație a autorităților locale să salarizeze posturile vacante din compartimentele deficitare.
Și se ajunge astfel la o situație fără ieșire, specifică României actuale.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
Viorel Iliuță: PSD – campion la promisiuni, dar și la glume proaste
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu: Angajament și speranță pentru viitorul României
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Curse de pe Aeroportul Iași către o destinație așteptată – PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Boala de care suferă tot mai mulți botoșăneni: Cel mai mic pacient are doar 1 an și jumătate
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Blitz” cu polițiștii rutieri pe străzile orașului: Trei șoferi au fost ghinioniștii dimineții
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024