Sunt mii de botoșăneni care sunt tratați în această secție a spitalului care este la un pas de desființare.
Este posibil să fie transformată în compartiment cu toate că adresabilitatea continuă să fie ridicată.
În statistici sunt înregistrați aproape 12.000 de pacienți care suferă de diabet, în toate formele pe care le dă această afecțiune.
Secția de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice a avut un sediu de sine stătător care, la începutul pandemiei a fost alocat bolnavilor de covid. Ulterior, aici a fost relocată temporar Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), pe perioada cât propriul sediu a intrat în modernizare.
„În prezent funcționează pe Secția Medicală 2 compartimentul de diabet. Nu mai suntem o secție de sine stătătoare. Din păcate. Nu știu dacă vom mai fi secție sau vom rămâne în continuare compartiment de diabet”,
Explică situația dr. Carmen Galiano, șefa Centrului de Diabet
Fostul sediu se află în prezent în curs de igienizare fără a exista certitudinea unei destinații viitoare.
Astfel că, medicii diabetologi, șase la număr în prezent în schema spitalului, își desfășoară activitatea în ambulatoriu.
Șefa Centrului de Diabet susține că s-au întreprins toate demersurile necesare pentru ca pacienții diagnosticați cu această boală să nu aibă de suferit.
„Noi încercăm să facem față solicitărilor, adică tot ce este pacient care necesită internare prin UPU, îl internăm, alți pacienți care doresc evaluare periodică o facem prin internăzi de zi care se efectuează într-o zonă din ambulatoriul de specialitate, astfel încât niciun pacient care solicită internare să nu rămână nerezolvat. Sigur, că diabetul ca boală are un anumit specific. Avem asistente care sunt special instruite și știu să lucreze cu pacienții cu diabet pentru că diabetul fiind o boală, cronică, evolutivă, nu se vindecă”,
dr. Carmen Galiano, șefa Centrului de Diabet
În primele luni ale anului 2023 erau înregistrați cu diabet 11.832 de pacienți botoșăneni, arondați Spitalului Județean, în condițiile în care Spitalul Dorohoi are propriile statistici pentru municipiu și alte comune arondate.
În fiecare lună sunt diagnosticați cu această boală în jur de 100 de botoșăneni, vârstele fiind cuprinse între 3 și 92 de ani.
2.334 de botoșăneni sunt dependenți de insulină.
Iarna reducerilor la Aurora Multimarket – Economisește până la -60%!
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Prins băut la volan după ce a avariat o mașină: CE alcoolemie avea bărbatul
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
ACUM: FC Botoșani la prima conferință din acest an - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile