Deputatul PNL de Botoșani, Cristian Constantin Roman, i-a cerut ministrului agriculturii, Achim Irimescu, să intervină pentru a simplifica procedurile de acordare a permiselor de pescuit sportiv din partea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură, se arată într-un comunicat de presă trimis redacției în dimineața zilei de vineri, 8 aprilie 2016.
Redăm mai jos integral mesajul liberalului:
Parlamentarul a intervenit după ce a fost sesizat de nemulțumirea a aproape 2.000 de cetățeni din județul Botoșani care trebuie să se confrunte anual cu sistemul superbirocratizat al agenției respective. “Fac referire aici la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, care de câțiva ani eliberează un permis de pescuit sportiv pe suport de plastic, identic ca mărime cu un card bancar sau un permis de conducere. Pentru ca permisul să fie valabil, este nevoie de achitarea la trezorerie a unei taxe anuale. Aici apare însă prima curiozitate. După ce ANPA a cheltuit importante sume de bani pentru achiziționarea și editarea suportului de plastic, teoretic, pescarii sportivi ar trebui să prezinte organelor de control respectivul permis de pescuit. Acesta însă nu are nici o valoare, pentru că nu conține informația referitoare la plata taxei anuale. Dovada plății e făcută cu chitanța eliberată de trezorerie, din care reiese ca persoana a achitat taxa în contul ANPA.
Însa mai nou, culmea, cel puțin pentru zona Moldova, nici dacă ai permisul din plastic și chitanța în original de la trezorerie nu mai e suficient. Pentru pescarii care trebuie să obțină un aviz de la Poliția de Frontieră pentru pescuit în apele de graniță este nevoie ca respectiva chitanță să primească un aviz pe chitanță de la Filiala Regională Moldova a ANPA. Reglementarea suplimentară e cerută bineînțeles de ANPA. În consecință, pescarii sportivi trebuie să pună chitanța în original și o copie într-un plic, plus un plic de rezervă pentru returnare și un timbru judiciar și să expedieze totul la Filiala Regională Moldova a ANPA, de unde așteaptă raspuns în câteva săptămâni. Bineînțeles că cetățeanul respectiv, care a plătit deja taxa anuală, plătește și curieratul dus-întors, care poate ajunge mai scump decât taxa plătită la trezorerie.
O variantă mai lipsită de complicații ar fi aceea ca pescarul sportiv să plătească o taxă consistentă de membru la o asociație care nu a făcut niciodată nimic pentru el, în afară de a-i lua banii. Menționez că în urmă cu 10 - 15 ani procedura de obținere a dreptului de a practica pescuitul sportiv era mai simplă decât în 2016”, spune parlamentarul botoșănean în interpelarea adresată ministrului agriculturii. Cristian Constantin Roman susține că, doar în județul Botoșani, sunt eliberate aproximativ 2.000 de astfel de permise de pescuit, fiind tot atâția cetățeni purtați pe drumuri. Dacă ne raportăm și la celelalte județe din regiunea Moldovei, constatăm că numărul cetățenilor care trebuie să parcurgă o astfel de procedură birocratică greoaie și inutilă este mult mai mare.
Lucrări în forță pe un tronson din Autostrada Moldovei – VIDEO cu stadiul investiției
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Nu, nu e martor! Prepeliță ridicat de DNA pentru ce a făcut ca manager la spital
Gabriela Erdic
Jan 22, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile