Faptul că politicienii au un statut special în România și la Botoșani deopotrivă, reiese și din istoria recentă a orașului. Spre deosebire de persoanele fizice sau operatorii economici, în cazul politicienilor ”statul” de cele mai multe ori închide ochii când este vorba de recuperat bani.
Prin lege, partidele, indiferent de numărul de membri, că sunt de ordinul miilor sau cât degetele de la ambele mâini, primesc și sedii de la primării.
Au însă o ”mică” obligație și anume aceea de a achita contravaloarea chiriei lunare și a utilităților.
De cele mai multe ori… nu prea o fac.
Iar acest lucru reiese dintr-o situație furnizată de SC Locativa SA, unitatea care administrează spațiile de locuit și comerciale ale orașului.
Partidele de la Botoșani sunt datoare, într-o mică sau o mai mare proporție.
Explică acest lucru directorul general al societății: ”Toate au restanțe mai mici sau mai mari. Cel mai bine stă ALDE care are restanță foarte mică, o parte din chiria pentru o lună de zile, adică 68 de lei”.
La polul opus se regăsește marele partid liberal format prina fuziune PNL - PDL.
Campionul datoriilor reflectă și un (ușor) conflict politico-administrativ.
Liberalii datorează o sumă impresionantă către Locativa pentru plata chiriei, care nu a mai fost plătită de ani buni de zile. Și probabil că nu a fost somat, așa cum se întâmplă când este vorba despre alte tipuri de chiriași.
”PNL - 27.130 lei pentru sediul din Maxim Gorki. Acolo au început să plătească, sperăm să ieșim bine cu recuperarea din debit. Mai este PNL din strada Teatrului cu un debit de 9.963 de lei”,
Florinel Gornea, director general SC Locativa SA
În total, puțin peste 37.000 sau 370 de milioane de lei vechi.
”O să reeșalonăm și o să plătim la zi. Eu sunt într-o negociere cu Locativa în sensul de a reeșalona, nu am făcut reeșalonarea pentru că nu au acceptat nici ei. O să plătim. Ultima dată, cel puțin de când sunt eu președinte, deja am plătit 2.000 de lei, sumă ce reprezintă chiria pe două, trei luni de zile. Și ușor, ușor, le pun pe direcție. Nu pot să rezolv singur dintr-o dată”,
Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.
Cel puțin în cazul PDL-ului, datoriile datează din perioada în care Cătălin Flutur era și director la Locativa și președinte la partid.
Și ar fi însemnat că directorul Flutur, ar fi trebuit să-l execute pe politicianul Flutur.
Cum reiese și dintr-un alt exemplu, unde directorul economic de la Locativa, Carmen Achiței ar fi trebuit să execute pe contabilul partidului, Carmen Achiței, actual preşedinte al Comisiei Judeţene de Revizie şi Cenzori.
„Eu sunt în proces de preluare a contabilității de la d-na Carmen Achiței, către trezorierul votat Marcel Maxim. După ce ajung să îmi văd și eu soldurile, că nu știu, vine câte un sold din câte o direcție, ziua și alt sold. Până nu mă pun la punct să vedem ce datorii sunt în total și cum pot să mă angajez că le achit, nu mă exprim. Pentru că vreau să fiu responsabil în ceea ce fac”,
Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani
Mai există datorii de la o serie de partidulețe înființate în preajma unor scrutine electorale, într-o goană după funcții și despre care lumea a auzit mai puțin. Sau deloc.
Au ”murit” după alegeri și duși au fost, cu datorii cu tot.
De exemplu, Partidul Protecției Sociale (PPS) a avut un spațiu și a rămas cu o restanță de 202 lei, Partidul România Unită (PRU) a lăsat o datorie pentru chirie și utilități de aproape 400 de lei.
Partidul Național Democrat (PND) are un debit de 1.092 de lei.
„Au fost cazuri în care noi am recuperat, ne adresăm organelor centrale, cei care semnat contractul sau au avut delegație pentru a semna pe plan local și am recuperat debitele. Deci, încet, încet, au fost cazuri când, atunci când se apropie un tip de alegeri, vin și încep să plătească”,
Florinel Gornea, director general SC Locativa SA
În schimb, unul dintre cele mai de succes partide din anii 90 - prima parte a anilor 2000, cu un sediu de vreo două decenii, a început să înregistreze, în premieră debite.
PRM are o restanță de 1.078 de lei.
”PRM-ul, eu cred că ceva este în neregulă acolo pentru că au fost unii dintre cei mai buni platnici. Au restanțe cred că doar pentru vreo două luni de zile. Ei au avut și ceva probleme legate de ploi. Cred că ei au acest sediu, cred că de când au luat ființă. Eu cred, să nu vorbesc aiurea, cred că au de vreo 20 de ani. Nici nu știu dacă au avut în altă parte sediu”,
Florinel Gornea, director general SC Locativa SA.
O a treia categorie a partidelor este aceea a celor care au fuzionat unele cu altele. Partidul Poporului care a fuzionat cu UNPR și mai apoi cu PMP, devenind astfel în prezent PMP.
Problema este că atât PP-DD cât și UNPR au rămas și ele cu datorii, Partidul Poporului cu 7.743 de lei, iar UNPR-ul 2.961 de lei.
Datorii care nu prea sunt recunoscute.
”Este exclus, că ne fugăreau cei de la Locativa, ne luau pe sus. Există o restanță, însă de maximum 1.000 de lei, nu există 3.000 de lei. Asta ar fi însemnat ca noi să nu fi plătit nimic din decembrie, ori eu știu că utilitățile s-au plătit, plata chiriei s-a făcut. Nu s-a întâmplat nimic pe plan politic”,
Dan Ionescu, prim-vicepreședinte PMP Botoșani
PMP-ul de la Botoșani este condus în acte de Petrică Movilă de la Iași însă efectiv de Dan Ionescu, prim-vicepreședinte cu mandat de conducere, până la organizarea alegerilor interne.
Nu mai deține sediu la Botoșani Partidul Ecologist Român (PER) care-și mai face resimțită prezența doar printr-o serie de communicate de presă.
Iar PSD și PNȚCD sunt singurele care au sedii proprietate.
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Botoșănean oprit de polițiști pe Calea Națională: Nereguli descoperite după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
6 miliarde de lei: Un nou drum expres în nordul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024