Un tânăr de 22 de ani din Botoșani gonește pe drumul Botoșani - Iași în timp ce transportă persoane luate „la ocazie” prin intermediul unei aplicații online.
Se întâmpla la început de an, într-o după amiază din primele zile ale lunii ianuarie. Mai mulți botoșăneni au optat pentru o călătorie la Iași însă fără a se folosi de mijloacele autohtone de transport public.
Au apelat la identificarea unei mașini cu ajutorul unei aplicații online. O metodă tot mai frecvent folosită de botoșăneni și oarecum la limita legii.
… este o aplicație utilizată atât de șoferi cât și persoane care fac naveta între diferite județe din țară. Funcționează astfel: șoferul își arată disponibilitatea pentru un anumit traseu, informând utilizatorii data și ora din care se pornește iar cei interesați își pot rezerva un loc în mașină.
Odată preluați pasagerii, conducătorul auto are obligația de a-i duce la destinația promisă iar prețul este stabilit prin aplicație în funcție de distanță și confortul mașinii.
Prin intermediul acestei aplicații l-am cunoscut pe acest individ.
Un tânăr de 22 de ani despre care, încă de la primul schimb de mesaje, mi-am putut da seama că este un iubitor de mașini întrucât la întrebarea: „După ce mașină și număr să mă uit când vii ?” acesta îmi răspunde cu: „Mitsubishi Lancer alb, o să îl auzi”.
Totuși nu am bănuit nimic din ce avea să urmeze. Astfel, am intrat în mașină, în spate lângă mine se mai afla un pasager, la fel și pe locul din dreapta față și am pornit spre Iași.
Primele 20-30 de minute din cursă au decurs normal, băiatul conducea în limita vitezei, cu ambele mâini pe volan și era atent la drum. Coșmarul a început mai târziu când am văzut că în aproape fiecare curbă intra cu o viteză de aproximativ 80 - 90 km/h.
Am crezut că asta a fost tot luând în considerare și vremea de afară. Ploua ușor, carosabilul umed, iar vizibilitatea foarte scăzută în anumite momente. Sperasem cumva că luase și șoferul în considerare aceste aspecte care ar fi putut transforma un simplu drum la Iași într-o tragedie de proporții. Eram totuși patru vieți în respectivul autoturism.
Următoarele 90 de minute au fost un stres și o frică continuă întrucât conducătorul auto a început să se angajeze în depășiri, unele la limită, trecând chiar și de câte două, trei mașini odată.
În acel moment ajunsesem să fiu speriată pentru viața mea, întrucât oricât de bine mă gândeam că ar cunoaște el mașina, motorul sau volanul, o nenorocire se putea întâmpla într-o fracțiune de secundă.
Astfel, l-am rugat să reducă viteza care ajungea să depășească lejer 160 km/h. Răspunsul lui, m-a șocat. „Eu încă merg încet acum”. Am trecut peste considerând că îmi va lua în seamă rugămintea dar nu a fost deloc așa. Tot drumul a constat în depășiri la limită și viteză. Mai erau momente când mai încetinea, dar foarte rare, cât să pot să îmi trag sufletul.
Celălalt pasager, care se afla de asemenea pe bancheta din spate, a preferat să păstreze tăcerea deși mi-am dat seama că probabil este stăpânit de același sentiment de teamă, ca și mine.
Ajunsă la destinație, am intrat pe aplicația de unde am rezervat cursa cu individul respectiv pentru a putea scrie un feedback, întrucât platforma permite acest lucru. Ba chiar încurajează postările utilizatorilor.
Mai erau și alte feedback-uri lăsate de persoane care au călătorit cu el și care sunau cam așa:
Pasager
„Daniel a condus tot drumul cu ambele mâini pe volan și atent la drum. Dar are apucături de NFS (Need for speed), depășiri la limită, viteză. Unul din pasageri îi atrăsese atenția și l-a ignorat. Mașina are o evacuare deranjată. Mai ales că la destinație a ambalat motorul cât să trezească un cartier întreg, ca un meltean. Dacă vă doriți o călătorie liniștită nu este șoferul potrivit”
Am recunoscut în aceste rânduri imaginea vecinului meu care pe parcursul călătoriei a preferat să nu intre în conflict cu tânărul șofer. A avut totuși o reacție publică în intenția de a trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că acest conducător auto poate deveni pericol public pentru persoanele care-i urcă în mașină.
Și nu numai. Poate cauza tragedii și pentru ceilalți participanți la trafic care ar avea ghinionul de a-l întâlni pe drumurile publice.
Pasager
„Asumați-vă de 2, 3 ori înainte de a face rezervare la el, a mers cu 180 - 190 km/h în afara localității și uneori părea nesigur pe ceea ce face. Când am ajuns la Iași, tremuram de frică”
Pasager
„Conducător foarte agresiv, am stat cu emoții cam tot traseul, degeaba am ajuns repede, m-am bucurat că am ajuns întreg”
Desigur, feedback-urile pozitive erau și ele prezente. Au fost pasageri care au scris despre călătoria cu acest individ că a fost una plăcută și că au ajuns rapid, probabil și ei iubitori de adrenalină și senzații tari.
Acest articol a fost scris doar din dorința de a trage un semnal de alarmă asupra faptului că nu contează cât de priceput ești la volan , o nenorocire se poate întâmpla într-o fracțiune de secundă.
Un moment de plăcere și adrenalină se poate transforma într-o adevărată tragedie.
(N.R. - În galeria foto de mai jos pot fi vizualizate câteva dintre recenziile din aplicația „Bla bla car”.)
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
FC Botoșani și-a aflat PROGRAMUL pentru următoarele CINCI etape
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Patroni amendați la Botoșani: Angajați fără echipamente de protecție și incidente ascunse sub preș
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile