Controalele au fost realizate de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani în a doua jumătate a lunii ianuarie.
Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au desfășurat o campanie de de control în domeniul sănătății și securității în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul întreținerea și repararea autovehiculelor - cod CAEN 452, a avut loc în perioada 18 – 26 ianuarie 2024.
În domeniul de activitate Întreținerea și repararea autovehiculelor - cod CAEN 452, lucrătorii sunt expuși la o gamă largă de riscuri de accidentare la locul de muncă, cum ar fi:
De asemenea, în cursul controalelor desfășurate în anii anteriori la unitățile din acest domeniu de activitate, s-a constatat că nu toți angajatorii respectă prevederile legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă.
În acest sens, s-a considerat oportună declanșarea unei campanii naționale de control, cu caracter inopinat, la angajatorii din acest domeniu de activitate.
S-a urmărit și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul.
- Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de către angajatorii din domeniu.
- Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă în societățile comerciale din domeniul de activitate sus-menționat;
- Eliminarea neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă în activitätile specifice ale societăților comerciale din domeniile de activitate vizate de acțiune.
Grupul țintă a fost alcătuit din angajatori care își desfășoară activitatea în domeniul întreținerii și reparării autovehicolelor – cod CAEN- 452.
În cadrul acestei campanii, în domeniul Securitate și Sănătate în Muncă, inspectorii ITM Botoșani au efectuat 21 controale, s-au constatat 41 deficiențe pentru care s-au dispus 41 măsuri, fiind aplicată o amendă în valoare de 6.000 lei și 38 avertismente.
Cele mai des întâlnite deficiențe în cadrul acțiunilor de control au fost:
- evaluare riscuri incompletă,
- lipsă examen medical periodic,
- lipsă trusă sanitară,
- instruire necorespunzătoare,
- instrucțiuni proprii incomplete,
- semnalizare necorespunzătoare,
- lipsă buletine verificare prize pământ.
Sebastian Dobrincu, despre cum ar vrea să fie viitoarea iubită: Un aspect pe care îl prioritizez
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
AUR-iștii în campanie la Dersca: Cetățenii își pun mari speranțe în Simion
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Traficant de droguri din Botoșani adus în țară de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024