Grupul de firme controlat de Valeriu Iftime nu traversează o perioadă tocmai fericită. Culmea, contractele uriaşe pe care Elsaco Electronic le-a perfectat în ultimul an cu instituţii de stat îi creează mari dificultăţi financiare. Compania a efectuat lucrări importante care nu i-au fost decontate.
Împreună cu Electroalfa, Aquaterm şi Confort Timişoara, Elsaco Electronic a câştigat licitaţia organizată de Primăria Botoşani pentru reabilitarea reţelelor de termoficare. Lucrările se efectuează în cadrul proiectului
„Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoşani în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice” şi au fost adjudecate de asocierea în cauză pentru 55,7 milioane de lei. Firmelor li s-au cerut să efectueze lucrări în avans, acestea au fost suportate din fonduri proprii şi nu au fost încă achitate. Potrivit patronului de la Elsaco s-a ajuns astfel la cereri pentru deconturi în valoare de circa 25 de milioane de lei, adică 250 de miliarde de lei vechi, care nu au fost încă onorate.
„Dar banii de aici majoritatea sunt ai mei”, a spus
Valeriu Iftime, subliniind că Elsaco Electronic conduce amintita asociere de firme. Acesta a fost nevoit să apeleze la credite bancare pentru a putea ţine compania pe linia de plutire.
„Aşa este când creşti dimensiunea companiei. E ca la o cumpărare, dacă cumperi o firmă, oricare ar fi ea, să nu te aştepţi ca în primii doi ani să ai bani. Primii doi ani sunt mâncători de cash, până organizeze, până te optimizezi”, a mai spus
Iftime despre creşterea cifrei de afaceri de la 30 milioane euro la circa 55 de milioane.
Probleme de la avans
Reprezentanţii municipalităţii recunosc că au solicitat firmelor contractante să efectueze lucrări în avans care au fost efectuate pe cheltuiala lor. Potrivit edililor, toate problemele au plecat de la reducerea cotei de avans care se acordă la începutul proiectului finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Aceasta a scăzut de la 30% la numai 10%.
„De aici a rezultat acest blocaj. Dacă aveam 30% zbârnâiam acum. Este criză de cash-flow”, a explicat
viceprimarul Cătălin Alexa. Acesta anticipează stingerea a 10 milioane de euro din amintitul debit prin intermediul noului credit bancar pentru care Consiliul Local şi-a dat acceptul. Pe de altă parte, edilul crede că la asemenea investiţii companiile nu pot cere banii a doua zi după efectuarea lucrărilor.
„Trebuie să ai putere să faci nişte lucrări. Nu trebuie să vină toată ziua «dă-mi o sută de milioane azi, dă-mi un miliard mâine, dă-mi două miliarde poimâine», adică să vină cu nişte situaţii de lucrări cât de cât consistente, eu nu pot să mă duc la POS Mediu în fiecare zi cu câte o cerere de rambursare. Asta pentru a asigura o bună desfăşurare a lucrărilor, aşa, cât de cât rezonabil”, a menţionat
Cătălin Alexa. Asocierea Elsaco Electronic şi Electroalfa a câştigat pentru 63,6 milioane lei şi reabilitarea CET-ului. Valeriu Iftime susţine că până acum i s-au plătit circa 22 de milioane de lei, aproximativ jumătatea din valoarea lucrărilor efectuate.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Iftime şi Ciubotaru – contracte de 30 de milioane de euro cu municipalitatea
CET nou şi Săptămâna Porţilor Deschise la Modern Calor