Principalul partid de guvernământ s-ar putea alia la Botoşani cu PNŢCD în perspectiva alegerilor locale. Diminică la Bucureşti a avut loc Colegiul Director al PDL unde s-a discutat despre modul în care se va prezenta partidul la scrutinul din iunie: singur sau alături de alte formaţiuni.
Jumătate dintre filiale şi-ar fi exprimat opţiunea pentru liste alături de alte grupări, cele mai vehiculate fiind ale ţărăniştilor şi ecologiştilor. Conform unor surse democrat-liberale, printre acestea s-ar afla şi cea de la Botoşani. De altfel, au existat deja contacte cu liderul judeţean al PNŢCD pe tema unei alianţe electorale.
„Am discutat doar, dar astăzi avem o întâlnire. Am discutat semioficial, negocierile se poată cum se poartă, adică mai întâi la nivel de discuţii şi s-a făcut chestia asta. S-a stabilit ca astăzi să fiu sunat, să primesc un telefon dacă se face sau nu se face”, ne-a declarat
Corneliu Furtună, preşedintele PNŢCD Botoşani. Acesta a mai adăugat că partidul pe care îl conduce la Botoşani trebuie să găsească o soluţie pentru a face pragul de 5%, în acest moment scorul electoral fiind undeva în jur de 2%. Filiala de la Botoşani a PDL a fost una dintre primele din ţară care în alegerile parţiale din timpul legislaturii a renunţat la culoarea portocalie şi la sigla formaţiunii. În discuţi s-ar afla şi ecologiştii, însă cu aceştia nu s-au demarat negocieri.
„Am auzit şi eu, dar pe mine nu m-au contactat. N-am fost contactat şi nici nu cred că mă contactează”, a afirmat
Mircea Costea, preşedintele PER Botoşani.
Organizaţiile judeţene au liber la alianţe
Conform Mediafax, Colegiul Director al PDL a decis ieri ca într-o săptămână organizaţiile judeţene să vină cu propuneri de alianţe, care însă să nu se numească "Mişcarea Populară". Sursele citate au precizat că este posibil ca alianţele electorale care ar urma să se constituie la nivel local, de către PDL cu alte formaţiuni, să aibă denumiri diferite. Acest lucru se va discuta însă săptămâna aceasta, în funcţie de propunerile care vin de la nivelul judeţelor şi de partenerii pe care PDL îi poate avea în plan local.Potrivit surselor citate, o alianţă electorală, din punct de vedere legal, care să aibă siglă şi denumire unitare, trebuie să conţină aceleaşi formaţiuni politice pe tot cuprinsul ţării. Concluzia dezbaterilor a fost să se meargă în alegerile locale sub denumirea partidului, iar organizaţiile locale să aibă libertatea de a forma alianţe electorale, la nivelul judeţelor, alianţe care să nu aibă însă denumire şi siglă unitare. Organizaţiile judeţene urmează să transmită Biroului Permanent Naţional la PDL, până la şedinţa de săptămâna viitoare, protocolalele privind alianţele, în cazul în care intenţionează să facă aceste alianţe.
CITEȘTE ȘI:
Ţărăniştii stau de un an la Botoşani fără preşedinte ales