După ce a fost publicată în Monitorul Oficial din 29 ianuarie, Decizia nr. 91/2024 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ÎCCJ își produce efectele. Judecătorii instanței supreme au decis că emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei.
Decizia nr. 91/2024: ”Admite sesizarea formulată de Tribunalul Suceava – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 867/86/2024, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 517 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei.
Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 noiembrie 2024”
Tribunalul Suceava a ajuns la această dilemă legislativă după ce o consilieră la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Suceava a dat în judecată instituția pe motiv că contractul său de muncă a fost încheiat de angajator, unilateral, ca urmare a emiterii deciziei de pensionare – deși femeia voia să lucreze în continuare.
Decizia ICCJ a fost pronunțată în noiembrie și era doar o chestiune de timp până la apariția motivării, publicarea în Monitorul Oficial și intrarea sa în vigoare.
La Primăria Iași, anul trecut erau 38 de angajați în situația descrisă – aveau decizii de pensionare emise și erau angajați ca funcționari publici. Tuturor le-au fost încheiate raporturile de serviciu începând cu 1 ianuarie 2025.
„În momentul în care a fost publicată decizia ICCJ, atunci s-a făcut analiza la nivelul departamentelor primăriei. Și, în urma analizei, s-a decis ca de la 1 ianuarie persoanele respective, care erau și cu pensionare, și cu angajare, să plece acasă”, spune pentru Europa Liberă Sebastian Buraga, purtător de cuvânt la Primăria Iași.
Primarul Miahi Chirică afirmă, însă, că după părerea lui, decizia ICCJ mai avea nevoie de lămuriri în plus. „Trebuia lămurit, din perspectiva mea, termenul de aplicare a acestei decizii. Când intervine termenul de aplicare, de astăzi? Dacă decizia de încheiere a raporturilor de serviciu intervine de la data publicării în Monitor sau de la data la care a intervenit decizia de pensionare?”.
În noiembrie 2024, la Primăria Bistrița și instituțiile din subordine, 51 de angajați din aproape 1.050, aveau și decizii pe pensionare. Nu toți erau funcționari publici, deci care ar intra sub incidența deciziei ICCJ, scrie bistriteanul.ro. Cei mai mulți lucrau la Direcția de Infrastructură și Servicii – 23 de persoane.
Între timp, celor care le-au expirat contractele nu le-au mai fost prelungite, spune pentru Europa Liberă primarul municipiului, Gabriel Lazany.
„Am cazuri în care sunt angajați pe perioadă nedeterminată, adică după pensionare s-au scos posturile la concurs și s-au angajat, după aia s-au reangajat pe perioadă nedeterminată. Acolo va trebui să intervenim pe legea pensiilor care spune că nu mai pot face activitate după 70 de ani”, spune Gabriel Lazany.
Pensionarii din administrația publică, obligați să plece din funcții
Redacția Botoșăneanul
Feb 02, 2025
Vremea se schimbă brusc: Vor fi temperaturi negative în toată România
Redacția Botoșăneanul
Feb 02, 2025
Tableta în locul cărții: Ministrul Educației vrea digitalizarea manualelor
Redacția Botoșăneanul
Feb 02, 2025
Antrenorul lui Sepsi după remiza albă de la Botoșani cu jucător în plus: Condiții grele
Redacția Botoșăneanul
Feb 02, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile