Reprezentanții unei instituții publice locale de la Botoșani se află în alertă.
Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au transmis o informare către comunitățile din județul Botoșani cu privire la apariția unor focare de infecție în apropierea granițelor românești.
”Avem un nou focar de pestă porcină africană la granița cu Republica Moldova, s-au întărit măsurile pentru prevenția pestei porcine africane. Rugămintea mea foarte mare este de a putea informa toți proprietarii de exploatații non-profesionale asupra măsurilor care trebuie luate.”
Minodora Vasiliu, director executiv DSVSA
Iată măsurile:
- Să nu intre în gospodării în care se cresc porcii cu încălțăminte sau îmbrăcăminte de pe stradă, este recomandată chiar și dezinsecția la intrarea în adăpost, să se pună o tăviță cu paie îmbibate cu soluție slabă de sodă caustică
- Să se crească porcii doar în spații închise fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porcii mistreți sau cu proprietari care dețin porci domestici
- Nu hrăniți animalele cu resturi alimentare, lături provenite de la carnea de porc gătită în familie, dacă sunt vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nici o formă să nu dați porcilor apă provenită de la spălarea cărnii
- Nu scoateți din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație
- Nu cumpărați purcei din exploatații necunoscute fără a fi identificați cu crotale
- Nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp pentru că ar fi putut să vină în contact cu porcii mistreți
De asemenea, directorul DSVSA a prezentat și o serie de indicii privitoare la cum se manifestă această boală la animalele infestate:
- Moarte rapidă intervenită într-un timp extrem de scurt
- Temperatură ridicată 40 – 42 grade Celsius și stare febrilă
- Roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechii, a vârfurilor abdomenului și a pieptului
- Lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree, uneori cu sânge
”În cazul în care apare un caz de pestă porcină, porcii vor fi uciși iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite”
Minodora Vasiliu, director executiv DSVSA
Ulterior, vor urma o serie de ședințe cu primarii din județ care să fie informați cu acest plan de măsuri care trebuie să ajungă mai ales la sătenii care au porcine în gospodării. (G.E.)
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024