În urmă cu mai bine de 10 ani, o funcționară venită la o ședință în Palatul Administrativ de la Botoșani a alunecat pe trepte și și-a rupt piciorul pe loc.
O situație asemănătoare, dar cu o altă cauză de accidentare ar putea avea loc oricând în centrul municipiului reședință de județ, în clădirea în care zilnic intră unii dintre cei mai importanți oameni ai Botoșaniului.
Palatul Administrativ.
În exterior se pot observa benzi ce restricționează accesul cetățenilor care se pot accidenta oricând de la vreo bucată căzută din tencuiala de pe fațada clădirii, pe ambele laturi, atât în partea de lângă Primărie cât și la cea dinspre Pietonalul Bancar.
În situații similare regăsite la blocuri de locuințe, Poliția Locală intervine cu notificări urmate de sancțiuni pecuniare.
„Nu poți să lași în nepăsare, adică nu mă interesează ce e în casa mea. Nu, eu răspund și de fațada blocului și de tencuială”,
Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale
Situația pare să fie valabilă și pentru instituții publice, Palatul Administrativ în cazul de față, unde își desfășoară activitatea atât Prefectura cât și Consiliul Județean.
Are pârghii Poliția Locală să intervină și să aplice amenzi?
”Da, pentru că legea nu face diferență între o persoană fizică, o asociație de proprietari sau o instituție a statului. Dar atât timp cât ei au împrejmuit și probabil au în intenție să refacă, noi așteptăm. Nu mergem din prima direct cu sancțiuni”,
Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale.
Șeful Poliției Locale mai arată că amenzile nu sunt aplicate imediat, ci după o comunicare prealabilă a unui plan de măsuri ce include și termene de remediere a deficiențelor:
„Dispunem măsuri, îi atenționăm și îi informăm cu privire la obligațiile pe care le au față de clădirea în care își desfășoară activitatea. Și un termen de remediere, așa mi se pare normal”,
Deși se află la conducerea județului, prefectul este legat de mâini din acest punct de vedere și asta pentru că, proprietarul clădirii este Ministerul Afacerilor Interne (MAI), iar Prefectura are calitate de doar ordonator terțiar de credite.
„Ordonatorul principal de credite este Ministerul de Interne. Am adus la cunoștința MAI situația cu care ne confruntăm, am înțeles că în diferite rânduri când la conducerea Prefecturii erau alți prefecți s-a adus la cunoștință ministerului. Așteptăm fondurile necesare”,
Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani.
A fost efectuat și un studiu pentru stabilirea sumei estimative necesară pentru efectuarea lucrărilor de reparații, sumă care se ridică la 1.218.969 lei fără TVA.
Bani care nu se știe când și dacă vor fi alocați. Cert este că în trecut s-au întreprins demersuri pentru ca această clădire să treacă în proprietatea Consiliului Județean care ar putea aloca fonduri pentru reabilitare, fie din resurse proprii, fie prin proiecte europene. Lucru care s-a întâmplat deja la Suceava, Palatul Administrativ având inițial un statut identic Botoșaniului.
Clădirea din Piața Revoluției este una dintre cele mai frumoase din Botoșani, rămasă moștenire din perioada comunistă și care a ajuns azi într-o avansată stare de degradare. Ani de zile, după construire, nici o guvernare nu s-a mai arătat interesată de o alocare financiară pentru conservarea clădirii.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024