Organizația Greenpeace a făcut anul trecut la Botoșani o serie de descoperiri în culturile de soia ale fermierilor, care au pus autoritățile în alertă. Direcția Județeană Agricolă a primit sesizări din partea reprezentanților organizației ecologiste cu privire la soia modificată genetic, însă ulterior, analizele proprii de laborator, au infirmat acuzațiile.
La câteva luni de la scandalul cu soia modificată genetic, organizația Greenpeace s-a îndreptat spre instanță pentru a denunța încălcarea accesului liber la informații de interes public prin Legea 544/2001. Astăzi, 6 mai 2015, judecătorii au amânat cauza până la începutul lunii iunie, însă conducerea Direcției Județene Agricole (DJA) Botoșani, iese la înaintare și precizează că în procesul de comunicare cu reprezentanții Greenpeace, s-a dat dovadă de bunăvoință și transparență.
„Noi am avut cu ei o deschidere poate prea mare față de ei, am respectat procedurile, am stat la dispoziția lor cu toate informațiile, acum poate chiar ei au fost prea agasanți. Ar trebui și noi să ne îndreptăm împotriva lor pentru că noi am blocat un întreg compartiment ca să le fac răspunsuri. A fost o transparență, cred eu, destul de legală”, a declarat Cristian Delibaș, director al DJA.
Problema însă a apărut, crede directorul DJA, în urma răspunsurilor pe care organizația le-a primit, răspunsuri care nu ar fi fost pe placul lor.
„Lor nu le-au plăcut răspunsurile, și acum în România, dacă nu îți place să-ți spună cum arăți, contești. Noi avem documentele, eu nu pot pune la dispoziție un buletin (n.r. de analize de laborator) pe care nu-l pot pune, nu sunt eu emitentul buletinelor.
Pe acel buletin scrie: este interzisă copierea, multiplicarea și punerea la dispoziție în afară de original, și eu cum să dau originalul la Green Peace? Dacă o fi Green Peace Ministerul Agriculturii, atunci colaborez cu ei”, a conchis Cristian Delibaș.
„Istoricul” conflictului:
În septembrie anul trecut, organizația ecologistă Greenpeace a prelevat probe din culturi de soia din Leorda, Cristești și Nicșeni, rezultatele laboratorului din Viena, unde au fost trimise spre analiză, fiind pozitive. De partea cealaltă, reprezentanții DJA Botoșani, au efectuat propriile analize la Laboratorul Central București, ale căror rezultate au fost negative la toate cele șase probe prelevate.
(C.B.)
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile