Autoritățile botoșănene se implică activ în inserția pe piața de muncă a persoanelor defavorizate – tineri care părăsesc sistemul de protecție a statului, cetățeni de etnie romă și persoane cu dizabilități. Categoria din urmă a fost subiectul unei întâlniri între profesioniștii care manageriază proiectul inițiat în iulie 2014.
Vineri, 17 aprilie 2015, aceștia au avut a doua întâlnire pe anul acesta, după cea din februarie, în care s-a discutat mult pe marginea implementării proiectului și avantajelor pe care acesta le presupune. Discuția de vineri însă, s-a axat pe ceea ce oferă mai exact programul „ACCES PLUS – pentru o piață a muncii incluzivă” persoanelor cu dizabilități.
Prezentă la „masa rotundă”, liderul sindicatului Impact, Camelia Soceanu, a punctat faptul că această categorie de persoane „nu mai este la mâna statului. Este esențial să știe că se pot descurca singuri”. Pe aceeași linie a decurs întreaga întâlnire, important de reținut fiind faptul că procesul de incluziune a persoanelor cu dizabilități este unul de durată, asta pentru că presupune schimbarea mentalității la nivelul întregii societăți.
De la ultima întâlnire avută în februarie, când nu se știa exact care vor fi cursurile de calificare la care persoanele defavorizate vor participa, lucrurile au început să se închege. Astfel că, potrivit asistentului coordonator de proiect, Lăcrămioara Radu, „a început formarea primei grupe de lucrători în comerț, mai exact 24 de persoane de etnie romă, cu dizabilități sau tineri care au ieșit din sistemul de protecție a statului”.
La întâlnire au participat directorul adjunct al DGASCP, Alexandru Colbu, șeful Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Dizabilități, Marius Pohoață, coordonatorul Serviciului Comunitar pentru Protecția Copilului Botoșani, Felicia Mihai, dar și consilierul prefecturii pe problematica romilor, Semiramida Balan.
Proiectul „ACCES PLUS – pentru o piață a muncii incluzivă” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și are o valoare totală de peste 9 milioane de lei, având ca termen limită luna august a anului în curs.
(C.B.)
IATĂ discuțiile de la întâlnirea din luna februarie:
Declarația zilei 20 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 20, 2024
Oana Sava
Nov 20, 2024
Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Botoșăneanul care a ajuns în presa internațională datorită faptelor sale
Diana Arici
Nov 19, 2024