Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină. Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către Prefectura Botoșani și instituțiile similare din România, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.
Autoritățile au anunțat în informare (vezi fotocopie mai jos) că suspendă temporar măsura izolării la domiciliu sau a carantinei instituționalizate, în conformitate cu hotărârea CCR. Decizia a fost luată după publicarea în Monitorul Oficial a motivației Curții.
Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei. Curtea Constituţională explică în motivarea deciziei publicată astăzi în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.
Potrivit datelor transmise vineri de Prefectură, în Botoșani 22 de persoane se aflau în carantină instituționalizată.
De asemenea, alți 1.287 de oameni erau în izolare la domiciliu.
Primul pacient cu Covid-19 care a „profitat” de decizia CCR este un tânăr de 24 de ani internat la Spitalul Marius Nasta din București, care are și alte comorbidități. El a cerut să fie externat și trimis acasă, unde va fi îngrijit de familie, a declarat managerul spitalului, dr. Beatrice Mahler, vineri seară, la Digi24.
Centrele de carantină au început și ele să se golească de oameni.
„Au început să solicite să plece din aceste centre de carantină. Autoritățile nu îi pot ține obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspundere că a luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. În final, rămâne totul la nivel de recomandare. Dar sunt pacienți simptomatici deja care solicită plecarea. La acest moment, centrele de carantină este bine să fie menținute, pentru că nu știm care va fi situația pe cazul valului doi. La nivel european, nu vorbim de România. Autoizolarea, izolarea și carantinarea sunt practici utilizate. În ultima perioadă, carantinarea a fost doar o excepție la noi”, a declarat Raed Arafat la Digi24.
Premierul Ludovic Orban a declarat într-un interviu care va fi difuzat sâmbătă la Digi24 că „CCR nu este la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre de a combate efectele pandemiei de coronavirus”.
El a admis că pacienții pot fi externați la cerere și că nu se mai poate aplica izolarea la domiciliu sau carantina.
Premierul a mai anunțat că a constituit deja o echipă cu ministerele care lucrează la un proiect de lege pentru remedierea situației, proiect care va fi adoptat în ședință de guvern, „luni, cel târziu marți”
Până atunci, premierul le recomandă românilor să respecte regulile de igienă și distanțare.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Iarna reducerilor la Aurora Multimarket – Economisește până la -60%!
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Prins băut la volan după ce a avariat o mașină: CE alcoolemie avea bărbatul
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
ACUM: FC Botoșani la prima conferință din acest an - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile