Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.
Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Au fost abandonați în Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Mavromati care de la lună la lună devine din ce în ce mai aglomerată.
Patologiile sunt diverse și au ca numitor comun stresul alături de consumul de alcool în exces dar și a medicamentelor, în amestec.
„Cu durere, cu tristețe, cu sufletul al zonei și al sistemului sanitar, de la lună la lună, crește adresabilitatea în secțiile de psihiatrie. Și am analizat care este fenomenul pentru că suntem într-o zonă slab dezvoltată economic și de aici...ar fi stresul și alcoolul. În ultimul timp sunt fazele de pacienți acuți, într-adevăr consumul de alcool este prima cauză pentru care se prezintă mulți pacienți la Psihiatrie”,
Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati
Cei mai mulți dintre pacienți au dezvoltat deja afecțiuni cronice din sfera bolilor mintale, cea mai frecventă fiind demența de care suferă extrem de mulți botoșăneni.
Boala este una extrem de dificilă iar îngrijirea unei persoane cu demență devine în cele mai multe dintre cazuri extrem de dificilă. Pentru că bolnavul nu mai are discernământul necesar pentru a percepe realitatea și trăiește în propria lumea.
Majoritatea pacienților cu demență sunt abandonați de familii în spital.
„Este dureros pentru că pe o parte din pacienți familia nu-i mai vrea. Este greu de întreținut un pacient cu boli de psihiatrie și atunci ei devin pacienții noștri permanenți. Așa cum avem noi în secția 6 cronici, avem 70 de pacienți pe care nu-i mai vrea familia. Acolo un pacient externat este un pacient decedat”,
Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati
Din păcate, județul Botoșani suferă pe partea de asistență socială. Iar pentru botoșănenii care devin „ai nimănui” nu sunt centre de îngrijire paliativă, pe afecțiuni mintale. Singurul sanatoriu de la Botoșani, cel de la Podriga este deja supraaglomerat și nu mai primește pacienți noi. Mai mult, în cazul afecțiunilor mintale, durata de viață a bolnavului este în general îndelungată.
Imaginea dureroasă a abandonaților este întregită de tinerii care ajung la Psihiatrie după consum de alcool sau substanțe interzise. Ca un semnal de alarmă, medicii atrag atenția că numărul tinerilor consumatori continuă să crească îngrijorător.
„Cu durere spun că și tineretul, având în vedere consumul de alcool sau de substanțe, avem pacienți care se adresează secției de psihiatrie și din partea tineretului, ceea ce este dureros pentru noi”,
Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati
Discuția pe această temă poate fi urmărită în materialul video de mai jos de la minutul 52:00.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024