Dacă la social-democrați și mai ales la liberali este mare aglomerație pentru Parlament, la o formațiune politică ce părea a fi pe val nu există deocamdată nici un doritor.
Și aceasta nu atât din cauza eșecului de la alegerile locale, ci din pricina condițiilor financiare drastice impuse de conducerea centrală.
Alianța Liberalilor și Democraților cere donații de 10.500 de lei de la filiale pentru fiecare candidat și 63.000 de lei de la fiecare membru care vrea să fie senator sau deputat. Deciziile au fost luate în cadrul reuniunii grupurilor parlamentare ale ALDE, care au avut loc la Neptun în primele zile din septembrie.
Mai exact, fiecare candidat trebuie să contribuie cu 14.000 de euro, iar aparte de asta organizația județeană este nevoită să vireze câte 2.300 de euro pentru fiecare pretendent la Parlament. Cum lista completă include patru candidați la Senat și opt la Camera Deputaților, rezultă că efortul financiar total s-ar ridica la 168.000 de euro, respectiv 27.600 de euro.
În aceste condiții ALDE Botoșani nu a primit nici o cerere de intrare în cursa pentru Parlament.
”Asta cu banii a fost mai mult o speculație a presei, așteptăm săptămâna viitoare să primim precizări de la centru”,
Gheorghe Iacob, copreședinte ALDE Botoșani.
Oricum, după ce la locale ALDE nu a reușit să intre nici în Consiliul Județean și nici în Consiliul Local Botoșani, unde echipa condusă de Gabriel Atudoroae a suferit un eșec total, sediul formațiunii s-a cam pustiit, foarte puțini dintre liderii organizației mai fiind văzuți pe la partid.
Și la PNL Botoșani aspectul financiar este cât se poate de important în stabilirea candidaților la Legislativ. Unul dintre liberaii care au intenționat să intre în cursa pentru parlamentare a renunțat după ce i s-a comunicat ”scorul”: 50.000 de lei ”pentru că partidul are datorii”. După ce a aflat suma pe care ar trebui să o verse organizației și-a luat gândul de la candidatură.
”Ăsta este votul pe liste: bani mulți”, a recunoscut unul dintre actualii parlamentari liberali. Acesta a acceptat că pretendenții la Parlament trebuie să cotizeze serios pentru un loc pe liste, făcând trimitere și la legislația în vigoare, potrivit căreia fiecare candidat poate contribui cu 63.000 de lei.
”Poate nu o să cerem la toți suma maximă prevăzută de lege, dar cei de pe locurile eligibile trebuie să dea atât fiindcă altfel nu mai scoatem la alegeri nici măcar ceea ce ni se cuvine”, ne-a spus unul dintre liderii PNL Botoșani.
Nu tuturor aspiranților la un mandat de senator și deputat li s-ar fi comunicat sumele pe care le comportă o candidatură și tocmai pentru a nu avea surprize neplăcute, în sensul retragerii unor membri deja desemnați ca și candidați, s-a convenit ca din 22, câți au intrat în cursă, Comitetul Județean Executiv să desemneze într-o primă etapă 14 persoane, deși legea prevede 12 pentru lista completă.
Dincolo de toate acestea, conducerea centrală a comunicat filialelor județene că trebuie să contribuie cu câte 10.000 de lei pentru fiecare candidat, mai exact să vireze 120.000 de lei conducerii centrale pentru alegerile parlamentare.
La PSD Botoșani problema banilor pentru Legislativ este una la fel de neclară ca întreaga procedură de desemnare a candidaților. În condițiile secretizării fără precedent în ultimele două decenii a cursei interne pentru alegerile parlamentare, care i-a pus pe unii social-democrați în situația penibilă de a afla din presă numele colegilor de partid aspiranți la un mandat de senator sau deputat, chestiunea financiară este la fel de încețoșată.
”Nu ni s-a spus nimic de bani”, a afirmat unul dintre PSD-iștii intrați în cursă, în timp ce un altul susține că se așteaptă precizări de la Autoritatea Electorală Permanentă prin care, asemeni alegerilor locale din acest an, să se menționeze foarte clar cât are dreptul să cheltuiască fiecare candidat.
Manifestări culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga” - PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Declarația zilei 27 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024