Un grup de aproximativ 50 de persoane au organizat un protest spontan în dimineaţa zilei de luni, 22 martie la sediul Primăriei. Oamenii sunt nemulţumiţi de decizia municipalităţii şi implicit a societăţii Urban Serv de a organiza o licitaţie pentru tarabele din Piaţa Centrală. Practic cei care au protestat astăzi sunt producătorii autohtoni de la nivel judeţean, care îşi vînd produsele an de an în Piaţa Centrală. Nemulţumirile oamenilor sunt îndreptate în principal spre organizarea unei noi licitaţii, în condiţiile în care, spun ei, au plătit toată iarna pentru chiria tarabelor fără să le folosească efectiv. Mai mult, ei susţin că sunt discriminaţi la preţuri în comparaţie cu persoanele juridice care comercializează produse de import şi care au închiriate cîte trei, patru tarabe, dar şi chioşcuri din termopan. De asemenea, micii producători se plîng de faptul că sunt mai mereu ţinta controalelor organelor de control locale.
„Le-am plătit mesele toată iarna iar acum în primăvară cînd trebuie să ne vindem produsele autohtone ni se pun mesele la licitaţie, să concurăm cu persoanele juridice. Pe unii chiar i-au scos, eu cred că piaţa este un loc public şi ar trebui să aibă loc fiecare, mai ales noi, cei autohtoni, ar trebui să fim susţinuţi, noi am stat totdeauna la colţuri, sau pe jos”, a afirmat Tiberiu Cotruţă, producător.
Totodată, pieţarii susţin că au trimis o adresă şi primarul Cătălin Flutur cu privire la nemulţumirile pe care le au, adresă la care însă, nu au primit nici un răspuns.
„Pe 25 se va face licitaţia, iar de la 1 aprilie cine va da mai mult, va avea tarabă, noi am trimis în scris un memoriu şi domnului primar de la care nu am primit nici un răspuns, am trimis pe 2 martie adresă, dar nici un semn pînă în ziua de astăzi. Ne strînge de gît pe noi aceştia mai săraci, de ce nu s-a mers în continuare aşa cum era? Să nu mai spun că mai mereu suntem controlaţi, de Garda Financiară, de Poliţia Economică, parcă ei nu ne ştiu pe noi, an de an suntem aceeaşi, pe cînd firmele, nu le controlează nimeni, ăia sunt chiaburi”, a declarat şi Cătălin Lucă, producător.
De cealaltă parte, conducerea Urban Serv care se ocupă de administrarea pieţelor din municipiu susţine că aceste măsuri au fost luate în conformitate cu legea.
„Tarabele vor fi rezervate în ordinea înscrierilor şi de către cei care licitează mai mult. Iar afirmaţiile lor precum că au plătit toată iaran nu se adeveresc, doar o parte dintre ei au plătit şi oricum tarabele le-au subînchiriat şi şi-au scos banii. Eu nu pot să fac diferenţiere între micii producători şi persoanele juridice la preţuri, dacă îmi arată cineva asta în lege, eu o voi face. Ei au fost la domnul primar azi la ora 12:00 şi s-a discutat pe această temă, dar vă spun, nu va rămîne nimeni fără tarabă”, a declarat Gheorghe Pricopi, director Urban Serv.
Deicizia organizării unei noi licitaţii pentru tarabele din Piaţa Centrală a fost luată în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, motivată de suspiciunea că unii dintre chiriaşi plătesc sume modice pentru tarabele pe care le folosesc, înţelegîndu-se între ei la preţurile de licitaţie. Totodată, în AGA s-a mai luat decizia ca, producătorii autohtoni să folosească un sector aparte al pieţei faţă de importatori, spre beneficul cumpărătorilor care vor putea opta pentru marfa pe care o doresc.
Gabriela ERDIC
FC Botoșani a împrumutat un fundaș central în vârstă de 24 de ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Botoșănean amendat cu 1.500 de lei după ce a făcut „prostii” la ghena de gunoi
Oana Sava
Jan 16, 2025
MINUNE: O femeie și-a uitat poșeta pe o bancă în Centrul Istoric și nimeni nu a furat-o
Oana Sava
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile