Meritele, profesionalismul, calitățile umane i-au fost recunoscute și de cel mai înalt for academic.
În sesiunea din 24 noiembrie 2021 a Adunării Generale, au fost titularizați trei membri corespondenți și au fost aleşi, prin vot secret, un membru corespondent, doi membri de onoare din țară și doi membri de onoare din străinătate, este anunțul Academiei Române.
Unul dintre cei trei membri titulari este Dumitriu Murariu, născut în Ungureni, județul Botoșani. Fostul director al Muzeului Național ”Grigore Antipa” a devenit membru titular al Secției de științe biologice din Academia Română.
Alături de Dumitru Murariu au mai devenit membri titulari ai Academiei Mihai Bărbulescu (Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie) și Ioan Tomescu (Secţia de ştiinţe matematice).
De precizat că, din martie 2006, biologul Dumitru Murariu era membru corespondent al Academiei Române.
Publicația Botoșăneanul i-a transmis ilustrului biolog felicitări pentru titularizarea ca membru al celui mai înalt for academic al României. Felicitări în fața cărora Dumitru Murariu a răspuns printr-un mesaj dedicat Botoșanilor și cetățenilor săi:
”Felicitările dumneavoastră mă onorează și în același timp mă obligă ca, pe măsura priceperii și a puterilor mele, să rămân alături de eforturile botoșănenilor (între care vă înscrieți cu deosebită cinste), pentru evidențierea și valorificarea valorilor omenești și patrimoniale ale locurilor din care îmi trag și eu rădăcinile.
Botoșănenii și Botoșanii au un trecut sacru și vrednic de a-l cinsti, ca obligație morală pentru memoria înaintașilor, dar și pentru că în trecutul lor găsim izvoarele orientărilor noastre de astăzi, pentru viitor.
Cu gratitudine și să ni se împlinească dorințele de mai bine în țară - astăzi, de Ziua Marii Uniri”,
Academician Dumitru Murariu, mesaj către botoșăneni
În luna septembrie, ilustrul academician Dumitru Murariu a fost invitatul publicației Botoșăneanul, la rubrica Interviuri:
Dumitru Murariu s-a născut în Ungureni, județul Botoșani, într-o zi de 21 septembrie a anului 1940. După școala din satul natal, au urmat anii de liceu la oraș și, mai târziu, Facultatea de Biologie - Geografie din Iași (secția Zoologie), absolvită în 1966. După trei ani în laboratorul de bacteriologie de la Spitalul Pantelimon, se înscrie la un concurs pentru un post la Muzeul Antipa din București. În 1975 obține titlul de doctor în Științe Biologice, Universitatea București. În același ani câștigă o bursă Fulbright în Statele Unite.
A condus Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" București (în cadrul căruia activase mai întâi ca șef de secție) din 1990 până în anul 2014. După 1989 se implică în restaurarea clădirii Muzeului Antipa, grav afectat de cutremurele din 40 și 77. Urmează modernizarea instituției, sub toate formele ei: imobil, dotări, expoziții, Muzeul Antipa devenind unul dintre cele mai moderne nu doar din țară, ci și din Europa.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Bicicliștii, cei mai răi participanți la trafic de la Botoșani, îi depășesc și pe amețiți
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Plăcere pentru tine, confort pentru cei din jur, cu alternativa moderna la fumat
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024