Noul radar a intrat în acţiune şi face deja victime.
Poliţia Rutieră din Iaşi s-a dotat cu un radar performant, tip pistol. Poliţiştii de la Rutieră au primit acest radar săptămâna trecută, iar ieri a fost folosit pentru prima oară, în cadrul unei acţiuni la Schitu Duca.
Acest radar intrase în dotarea poliţiei din Bacău şi Suceava, încă de anul trecut, iar poliţiştii ieşeni aşteaptă încă unul, care nu se ştie când va fi primit, deoarece unul costă 9.000 de euro. Radarul primit de poliţişti este modelul LTI 20-20 TruCam şi este dotat cu cameră video HD şi sistem laser de măsurare a vitezei.
Culmea este că „pistolul“ a intrat în dotarea poliţiei române în anul 2011, însă abia acum a ajuns şi la Iaşi, chiar dacă judeţul Iaşi este „fruntaş„ la accidente. Şi la Botoşani polițiștii folosesc, începând de duminică, un pistol radar de ultimă generație pentru a prinde șoferii vitezomani.
În cursul acţiunii de ieri de la Schitu Duca, aparatul a făcut prima „victimă“: un bărbat în vârstă de 60 de ani care circula cu o viteză de 83 km/h, pe o porţiune de drum unde viteza legală era de 50 km/h, informează Ziarul de Iaşi. Aparatul detectează viteza unui autoturism de la o distanţă maximă de 1.200 de metri şi are un sistem inedit care măsoară timpul şi viteza dintre vehicule. Aparatul poate înregistra simultan mai multe viteze ale unor maşini şi chiar ale motocicletelor, greu de înregistrat cu aparatele convenţionale radar.
În judeţele Bacău şi Suceava, radarele fac „ravagii“ printre şoferi, iar poliţiştii se ascund bine pentru a nu fi observaţi de către şoferi, pentru a se atenţiona cu flash-uri. Însă, pe Internet, la o simplă căutare, şoferii au găsit deja o metodă de a lupta cu acest radar: un sistem de bruiere a undei laser. Acesta se numeşte AL G9Guardian şi face ca radarul de tip pistol să arate viteza de 0 km/h, chiar dacă tu circuli cu 300 km/h. Sistemul de bruiaj costă între 400 şi 1.200 de euro, iar cel mai ieftin conţine doar un senzor, care este montat în faţă sau în spate. Cel mai bun sistem, dar şi cel mai scump are patru senzori. Însă, aceste sisteme, potrivit legislaţiei româneşti, sunt ilegale şi duc la suspendarea permisului de conducere.
TREI parohii vacante în județul Botoșani: Arhiepiscopia Iaşilor organizează examen
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Liviu Ciobotariu mai vrea cinci jucători pentru a depăși criza de la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, promite schimbări reale pentru județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024