Timp de două zile Botoşani a fost gazda unei şedinţe Cogen cu o participare extrem de largă a unor membri ai Asociaţiei Profesionale a Producătorilor de Energie Electrică şi Termică în Cogenerare din România dar şi a directorilor de societăţi de termoficare din mai multe judeţe din ţară sau specialişti din acest segment de activitate.
Ziua de vineri, 1 iunie 2012 a debutat cu o şedinţă organizată la un hotel din municipiu pentru ca la orele amiezii invitaţii sosiţi din toate colţurile ţării, după câteva ore de dezbatere să efectueze o vizită la sediul Modern Calor din Botoşani.
„Ce vedeţi în spatele nostru sunt acele motoare de ultimă generaţie care vor da CET –ului soluţia optimă pentru a produce energie electrică şi termică, un prim efect al acestei modernizări, ieri în CL am ieftinit preţul cu 10 lei, ne doream să ieftinim cu mult mau mult dacă cursul euro nu era scăpat de sub control, ne dorim şi în această vară să scădem preţurile”, a declarat
Ion Diaconu care a mai completat că astăzi la Botoşani s-au pus bazele unei noi familii în sistemul centralizat de termoficare prin înfiinţarea unei federaţii care va fi deschisă participării oricărei organizaţii care aderă la statutul şi principiile producerii de energie termică în sistem centralizat.
Beneficiile proiectului implementat la Botoşani prin producerea de energie electrică şi termică cu aparatură modernă au fost puse pe tapet şi de unul dintre invitaţi, prof. dr. ing. Victor Athanasovici, considerat a fi cel mai bun specialist în cogenerare. „
Din punct de vedere tehnic, pentru România soluţia adoptată aici face parte din soluţiilor tehnologice moderne. Din punct de vedere economic privind consumatorul final de căldură reprezintă una din căile de reducere a facturii căldurii la nivelul consumatorului deoarece din punct de vedere energetic producerea căldurii şi a energiei electrice se face la randamente superioare în orice ca faţă de vechile instalaţii din vechea centrală pe care aţi dezafectat-o”, spus şi
prof. dr. ing. Victor Athanasovici de la Universitatea Politehnică din Bucureşti. El a mai precizat că astfel de soluţii tehnologice sunt benefice şi pentru mediul înconjurător, gradul de poluare fiind extrem de redus.
Au mai participat la acţiune Valter Popescu, director general Enet Focşani, Ion Dina, preşedintele Cogen, Mihai Becheanu, director general Radet Bucureşti dar şi numeroşi directori au unor societăţi de termoficare din oraşe precum Constanţa, Timişoara, Iaşi sau Cluj. Ei au vizitat sediul Modern Calor şi au văzut fostul CET şi instalaţiile folosite înainte dar şi noile motoare care vor produce energie electrică şi termică la Botoşani.