Guvernul României condus de premierul liberal Nicolae Ionel Ciucă a luat, în primul an de mandat, mai multe decizii importante pentru a oferi sprijin cetățenilor și întreprinderilor, într-o perioadă de criză la nivel mondial, iar economia României își consolidează ritmul de creștere.
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, creșterea de 4% pe seria brută şi de 4,7% pe seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut, în trimestrul III al acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, contribuie la dinamica înregistrată în primele nouă luni, când economia României a crescut, comparativ cu perioada similară din 2021, cu 5% pe seria brută şi cu 4,3% pe seria ajustată sezonier.
Se adaugă creșterea importantă a cifrei de afaceri din industrie și numărul tot mai mare al firmelor cu capital străin nou deschise în țara noastră, toate acestea reprezentând confirmarea faptului că, prin măsuri adecvate, Guvernul a reușit să compenseze efectele instabilității generate de războiul din apropierea granițelor.
Veniturile bugetului general consolidat continuă tendința de creștere, iar deficitul bugetar este în scădere. Continuarea consolidării fiscale graduale va permite atingerea țintei de deficit prevăzută de regulamentele europene până la sfârșitul anului 2024 și se realizează în condițiile unui echilibru între necesitatea de ajustare fiscală și nevoia de sprijinire a recuperării economice, a sistemului de sănătate, a infrastructurii, a schimbărilor climatice și digitalizării, care rămân prioritare.
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 26,67 mld. lei în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 40,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Sunt rezultate concrete ce descriu situația economiei românești și evoluția pozitivă.
Echipa guvernamentală a luat decizii corecte și la timp pentru a proteja economia, a susține antreprenorii români și investitorii străini.
Intervenția responsabilă a Guvernului se reflectă astăzi în progresul economiei și continuarea trendului de creștere, dezvoltarea investițiilor, majorarea numărului de firme nou deschise și menținerea locurilor de muncă. Atitudinea pro-business este reflectată și în bugetul pentru anul viitor, primul asemenea document construit pe programe și politici, care finanțează măsuri de susținere economică și inițiative sociale, în condițiile respectării elementelor de echilibru macroeconomic.
Guvernul României, condus de liberalul Nicolae Ionel Ciucă a promovat măsuri coerente și responsabile, printr-un mix de politici economice, fiscal-bugetare pentru creșterea rezilienței economice. A fost menținută cota unică de impozitare de 16%, nu au fost crescute taxe și nu au fost introduse altele noi. Consultările permanente ale Guvernului cu mediul de afaceri au condus la soluții de adaptare a legislației fiscale pentru a răspunde așteptărilor mediului de afaceri și contextului socio-economic. Deschiderea Guvernului pentru dialogul cu mediul de afaceri este concretizată și prin constituirea Agenției Române pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor. Această structură va funcționa direct în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, ca punct central care să asigure comunicarea cu comunitatea de business din România și cu toți investitorii care doresc să dezvolte proiecte în țara noastră.
”Sprijin pentru România” și ajutor de stat pentru proiecte de investiții
Pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”, în valoare de 17,3 miliarde de lei, orientat în proporție de 60% către susținerea economiei, este tot un rezultat al colaborării echipei guvernamentale cu mediul de business.
Între primele măsuri operaționalizate din acest pachet este deblocarea schemei de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie (instituită prin HG 807/2014), într-o formulă dezvoltată și care răspunde solicitărilor mediului de afaceri. Bugetul disponibil se ridică la cca. 2,250 miliarde lei.
Pentru susținerea sectoarelor economice, au fost lansate scheme de ajutor pentru industrie: o schemă de ajutor pentru industria prelucrătoare (300 milioane de euro), schemă de minimis (10 milioane de euro) pentru companiile care implementează proiecte prin care valorifică şi reciclează deșeurile și o schemă de ajutor pentru creșterea competitivității (8 milioane de euro).
Neimpozitarea creșterii voluntare a salariului minim cu 200 de lei, măsură cuprinsă tot în Programul guvernamental ”Sprijin pentru România”, se aplică începând cu 1 iunie 2022.
De asemenea, a fost extinsă aplicarea restructurării financiare și a fost prelungită taxarea inversă, în vederea combaterii fraudei în domeniul TVA, până la 31 decembrie 2026. Măsura este necesară pentru creșterea colectării TVA prin prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
Transportatorii și distribuitorii din domeniul rutier sunt sprijiniți să compenseze creșterea prețului la combustibili, pentru a prelua din presiunea generată de majorarea prețurilor la benzină și motorină.
”Misiunea PNL la guvernare este de a repara, a construi și a moderniza, cu responsabilitate și viziune pe termen lung. Guvernul pe care îl conduc a implementat, în ultimul an, măsuri importante pentru a oferi sprijin oamenilor și mediului de afaceri, a crește investițiile și absorbția fondurilor europene, pentru a demara reformele esențiale în domenii cheie ale statului. Partidul Naţional Liberal a lansat platforma "Guvernare responsabilă", unde veți regăsi cele mai importante măsuri adoptate în ultimul an, pentru români și pentru România, în acest context dificil,” premierul României, președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ionel Ciucă.
(Comunicat PNL Botoșani)
ULTIMĂ ORĂ: Incendiu într-un bloc de pe Calea Națională, un botoșănean a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Punct de cotitură: Forța Dreptei a avut un rol major în protejarea democrației – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Două OFERTE pentru Grădina de Vară a Teatrului Eminescu - IATĂ cum va arăta după modernizare
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Doina Federovici: Investiții semnificative în cultura botoșăneană
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024