Protestul din faţa magazinului de etnobotanice desfăşurat vineri după-amiază la Botoşani continuă să provoace dispute. După ce cadrele Ministerului Administraţiei şi Internelor le-au cerut tinerilor de la PSD să întrerupă manifestarea deoarece era neautorizată, sîmbătă aceştia au reacţionat.
“Echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei au interzis desfăşurarea acestui protest”
Într-un comunicat emis de Tineretul Social Democrat din Botoşani se protestează faţă de modul în care Poliţia şi Jandarmeria tratează problema “magazinelor de vise”.
“Deşi protestul tinerilor a fost unul paşnic, chiar apreciat de opinia publică, echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei au interzis desfăşurarea acestui protest, pe motiv că este unul neautorizat, legitimând tinerii în vederea aplicării de amenzi contravenţionale. În condiţiile în care Poliţia culege tineri de pe stradă aflaţi într-o stare gravă datorită consumului de etnobotanice, credem că în acelaşi timp această instituţie poate susţine un protest paşnic împotriva distribuirii şi consumului de etnobotanice, chiar dacă nu a fost autorizat. Am făcut acest demers deoarece nu există nici o preocupare serioasă din partea autorităţilor locale în acest sens, iar principalii consumatori de droguri sau produse etnobotanice sunt adolescenţi sau adulţii tineri”, se arată în
comunicatul semnat de Răzvan Rotaru.
Promovează o hotărîre de Consiliu Local pentru interzicerea “magazinelor de vise”
Preşedintele TSD Botoşani anunţă că acţiunile nu se vor opri aici şi că manifestările împotriva comercializării plantelor etnobotanice vor fi de durată. Totodată, săptămîna viitoare ar urma să se depună la Consiliul Local proiectul de hotărîre privind interzicerea desfăşurării unor asemenea activităţi.
“Sperăm ca autorităţile locale să ţină cont de acest protest şi săptămîna viitoare cînd vom depune proiectul de hotărîre să fie adoptat şi în cel mai scurt timp să fie închise aceste magazine. Facem precizarea că mai multe primării din ţară au decis interzicerea eliberării de autorizaţii pentru magazinele care vînd produse etnobotanice, aceste municipalităţi dispunând, totodată, ca actele administrative eliberate în acest sens să-şi înceteze valabilitatea. Mai mult de atât, Poliţia Comunitară, precum şi lucrătorii serviciilor din aceste primării, au sarcina să controleze şi să urmărească respectarea acestor dispoziţii”, se mai spune în
comunicat. Conform TSD-iştilor, România a ajuns pe locul patru în UE în ceea ce priveşte consumul de plante etnobotanice, în condiţiile în care în 2008 nici nu figura în acest clasament.