Deși nu plouase deloc, strada Ocolitor Pacea a oferit imaginea unui lac la jumătatea lunii decembrie, apa de pe carosabil fiind cu spumă și alte substanțe rezultate din activități de spălare a mașinilor sau covoarelor.
Timp de trei zile, utilajele Nova Apaserv și ale Primăriei Botoșani au intervenit pentru decolmatare și salubrizarea porțiunii care a fost inundată. Ulterior, cum motivul evident că nu au fost precipitațiilor abundente care provoacă astfel de inundații, Primăria a dispus un control prin compartimentul disciplina în construcții din cadrul Poliției Locale.
În urma controalelor s-a constatat că apele uzate proveneau de la trei spălătorii din zonă, două dintre ele fiind cuplate la un bazin de vidanjare, iar a treia având o lucrare prin care era branșată la rețeaua de ape pluviale a orașului.
Niciuna nu avea autorizațiile necesare de construire și aviz din partea administratorului drumului. La două dintre spălătorii faptele erau deja prescrise și astfel nu s-a putut interveni contravențional.
„Într-o primă fază având în vedere măsurile dispuse după ce am ajuns la fața locului, s-a reușit evacuarea apei deversată pe carosabil din incinta spălătoriilor din zonă. S-a curățat apa de nisip și pământ rezultat în urma activităților desfășurate acolo. În urma verificărilor efectuate în teren de către funcționarii Biroului Disciplina în Construcții s-au constatat mai multe aspecte dintre care cel mai important este faptul că, toți cei trei agenți economici sunt branșați la rețeaua de apă pluvială, fără a deține autorizație de construire și acordul administratorului drumului”,
Liviu Toma, viceprimarul municipiului Botoșani
Polițiștii au dispus un plan de remediere a nereguilor până la data de 30 iunie 2021 până când respectivii operatori trebuie să intre în legalitate și totodată, de urgență, să-și rezolve problemele tehnice.
Primăria Botoșani face apel public la societatea Nova Apaserv să NU branșeze operatori care nu sunt cu documentele în regulă.
„Primăria Botoșani în calitate de administrator al domeniului public va solicita în scris operatorului Nova Apaserv două chestiuni: să nu mai execute lucrări de branșare sau recepție al unor lucrări, la sistemul de canalizare, fără autorizație de construire și aviz sau acord al administratorului public. Și al doilea să se intervină de urgență pentru remedierea problemelor tehnice în rețeaua de apă-canal pe care o administrează și în mod special acolo unde sunt cunoscute probleme de funcționare, chiar dacă s-au acceptat racordarea unor beneficiari fără a deține toate documentele necesare”,
Liviu Toma, viceprimarul municipiului Botoșani
Directorul general al companiei de apă era curent cu situația care a fost creată pe strada Ocolitor Pacea. Și susține că în paralel face propriile verificări pentru a vedea situația celor trei spălătorii din zonă.
„De trei ori în 3 zile s-a intervenit cu utilaje de la noi și se vedea clar că nu a fost în perioada cu ploaie, nu plouase, iar apa care era acolo adunată era cu spumă. Deci era clar că provine de undeva de la spălătătorii auto sau spălătorii de covoare. Eu nu am văzut raportul întocmit de către Poliția Locală care e în subordinea Primăriei, am avut o discuție telefonică cu dl viceprimar Toma care mi-a prezentat pe scurt rezultatele consemnate în procesul verbal”,
Albert Tănasă, director general SC Nova Apaserv SA
Mai mult decât atât, directorul SC Nova Apaserv dă asigurări ferme că societatea nu a emis avize pentru branșare fără deplasări în teren și totodată fără verificarea temeinică a documentației.
Însă cunoaște că există mulți operatori care execută astfel de lucrări în mod ilegal, fără a obține autorizațiile necesare. Și chiar frecvent.
„Există ca și fenomen, nu numai în zona aceea, și noi în momentul când identificăm astfel de situații informăm Garda de Mediu, pe străzile în general unde nu sunt canalizări și urmează a se face pe proiectele investiționale viitoare, sunt destui care, dacă există rețea de apă pluvială se branșează în rețea dar în niciun caz cu acordul sau cu avizul operatorului. Deci, vă dați seama, de cine sunt făcute și cum, nu pot să vă spun. Dar ca și fenomen, există”,
Albert Tănasă, director general SC Nova Apaserv SA
Problema deversării apelor uzate în rețeaua de ape pluviale a orașului va ajunge cel mai probabil și în atenția comisarilor de la Garda de Mediu Botoșani. Coordonatorul Comisariatului Județean a arătat că a efectuat propriile verificări la fața locului, după inundațiile care au avut loc și are planificate controale la spălătoriile din zonă.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024