12 posturi de poliţie din judeţ nu dispun de nici un automobil. Problema a fost pusă pe tapet miercuri, în cadrul şedinţei de bilanţ a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). Printre localităţile în care cadrele Ministerului Administraţiei şi Internelor sunt nevoite să îşi desfăşoare activitatea doar „la picior” se numără Mihălăşeni, Tudora şi Viişoara.
Ca atare, ATOP a trimis cîte o adresă către Senat şi Camera Deputaţilor prin care cere să se repartizeze cîteva maşini folosite deja de parlamentari şi date la casare, poliţiştilor botoşăneni din mediul rural.
„Am primit răspuns că suntem în atenţia lor, dar pînă acum nu am primit nici un sprijin”, a afirmat
consilierul judeţean Dumitru Codreanu, preşedintele ATOP. Totuşi, faţă de anul trecut situaţia este una mai bună. Atunci erau 17 posturi fără maşini, însă cum Serviciul Poliţiei Rutiere a primit în 2010 autoturisme noi, cinci din cele vechi s-au repartizat în teritoriu.
"Folosim maşinile de la posturile învecinate"
Ce se întîmplă însă acolo unde nu există nici un mijloc de transport?
„Lucrăm în sistem patrulării intercomunale, deci folosim maşinile de la posturile învecinate, lucrează în echipă cu ceilalţi de la post şi participă la acţiuni comune, dar într-adevăr e o sincopă a noastră, sperăm să o rezolvăm. Nu depinde numai de mine, eu sunt ordonator terţiar de credite”, a declarat
comisarul şef Viorel Şerbănoiu, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi membru ATOP. Acesta susţine însă că, în alte judeţe, precum Galaţi, s-au achiziţionat maşini pentru posturile de poliţie prin ATOP şi crede că „ar fi extraordinar” dacă s-ar reuşi aşa ceva şi la Botoşani.