Hotărârea de guvern care stabilește noile măsuri restrictive îi aduce pe polițiști în imposibilitatea de a mai aresta sau încarcera infractorii, dacă aceștia nu sunt vaccinați și refuză să se testeze.
Mai mult, audierea inculpaților sau a martorilor va fi și ea imposibilă, având în vedere interdicția de a intra în instituțiile publice fără certificat verde.
Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a atras atenția MAI că a primit semnale din teritoriu referitoare la imposibilitatea de a mai reține infractori. Astfel, cu prilejul ședinței de dialog social, SNPPC a semnalat că ultima hotărâre de guvern privind aplicarea deciziilor CNSU are lacune grave în ceea ce privește, de exemplu, îndeplinirea activităților Poliției, prin aceea că stipulează interzicerea accesului în instituțiile publice a persoanelor nevaccinate/netestate.
”Cum va proceda polițistul în cazul suspecților, reținuților sau arestaților nevaccinați sau netestați, care trebuie introduși în sediul instituției (pentru derularea procedurii de urmărire penală) sau în centrul de arest? Unde vor fi cazați hoții, tâlharii și violatorii nevaccinați/netestați, dacă nu au voie în instituția publică? Cine-i va testa, de exemplu, pe făptuitorii reținuți la miezul nopții, în satul X, aflat la 50 km de un centru de testare? Și cine suportă costul testului? Și multe alte lacune și probleme, pe care legiuitorul, prin omisiune, le-a pasat în curtea Poliției/Jandarmeriei, și așa sufocate de numărul și complexitatea sarcinilor curente sau a celor de prevenire/combatere a pandemiei!”,
se arată într-un comunicat al SNPPC.
Reprezentanții Guvernului vor trebui acum să modifice substanțial noile modificări ale hotărârii de prelungire a stării de alertă. Polițiștii spun că trebuie stabilite excepții, așa cum s-a făcut în cazul avocaților, numai că lista de excepții în cazul MAI va fi una extrem de lungă.
”Am cerut Ministerului de Interne să modifice acest act normativ. Gândiți-vă că o patrulă de poliție prinde un hoț, un violator, la 1 noaptea. Ce facem cu ei, cu nu avem cum să-i introducem într-o instituție publică? Ce facem cu celelalte persoane care ar trebui să vină la sediul Poliției pentru audieri, în diferite calități pe care le au în dosarul respectiv? Dacă nu sunt vaccinate și nu doresc să-și facă testul, cum facem? Ce faci cu o persoană care a ieșit de la tribunal cu hotărârea de condamnare? Și omul nu are certificat verde și nici nu vrea să se testeze. Ce faci cu el? Și dacă zici că îl testezi din banii Ministerului Afacerilor Interne, pot eu să testez cu forța pe cineva? În niciun caz”,
Marius Ionescu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, potrivit National.ro
Scopul de a-i determina pe oameni, cu orice preț, să se vaccineze i-a făcut pe interimarii din Guvern să emită un act normativ absolut halucinant, care ridică sute de probleme.
”Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”,
se arată în hotărârea de guvern.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Oana Sava
Nov 28, 2024
CUM se înțelege Otilia Bilionera cu soțul turc: Fac două nunți la anul
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
INCENDIU la Botoșani: Proprietarul casei a intrat în flăcări disperat să-și salveze bunurile
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024