Polițiștii. Oamenii legii. Milițienii. Cei care ne salvează în momentul în care ne aflăm într-o situație critică, însă fiecare le găsim apelativul pe care considerăm că îl merită. Sub haina de polițist sunt oameni care fac eforturi considerabile pentru a-și face datoria într-un sistem care este complet bolnav, fără șanse imediate de vindecare.
Opinia publică are în general așteptări uriașe de la polițiști. Să fie vizibili, să asigure ordinea și liniște publică în zonele problematice, să prevină producerea de accidente rutiere grave prin eliminarea inconștienților din trafic, să prindă tâlharii sau violatorii, să împiedice criminalii să ia vieți nevinovate. Iar lista poate continua.
Puține sunt persoanele care cunosc faptul că polițiștii au salarii de mizerie, insuficiente pentru a putea trăi decent împreună cu familiile lor.
Salarii mult sub nivelul celor care au carnete de partid, de exemplu.
Sau că sunt obligați să circule cu mașini care sunt învechite și le pun viața în pericol. Sau că au un anumit număr de aparate etilotest iar bețivii la volan sunt tot mai mulți de la zi la zi. Sau că nu au kitul necesar pentru a-i testa pe drogații care produc evenimente rutiere.
Și tocmai din acest motiv, pe 25 martie, de Ziua Poliției Române o parte dintre polițiștii botoșăneni nu vor sărbători ci se vor afla la București la un miting de amploare la care participă structurile din Ministerul Afacerilor Interne prin cele două organizații sindicale reprezentantive.
De la Botoșani participă aproximativ 60 de polițiști, din cadrul Sindicatului Județean Prolex, afiliat la Confederația Sindicală Națională Meridian.
”Cetățeanul de rând plătește niște impozite. Așteaptă servicii de calitate. Trebui să știe și treaba asta. Dle, de ce nu fac aceștia treabă? Din ce cauză? Deși nu ar trebui să fie o scuză. Dar trebuie să știe cetățeanul și treaba asta”, spune Virgil Bordei, liderul sindical de la Botoșani.
Salariile.
Calculate după un coeficient stabilit tocmai în anul 2009 și care a rămas neschimbat în vremuri în care polițiștii se adaptează vremurilor actuale mai degrabă prin prisma complexității misiunilor decât prin remunerație.
”Noi eram raportați la anul 2009 și parcă nu este corect. Noi nu cerem mai mult decât prevede legea. Niciodată polițistul român nu a cerut mai mult. Coleg de-al meu cu vechime de trei ani de zile, să aibă funcție mai mare. Desfășurăm aceeași activitate, eu am 26 de ani de activitate. Eu în loc să fi avut cel puțin agent 1, sunt agent 2 și el care a venit din școală cu 2,3 ani vechime are peste mine. Nu se poate așa ceva. Eu când iau funcția aia, când iese ăla la pensie care e ca și cum copilul meu?”,
Virgil Bordei, liderul sindical
Se mai solicită o diferențiere la grila de salarizare între salariații din MAI și cei de la Ministerul Apărării Naționale.
Și stabilirea unei sume fixe, la voloarea pieței, pentru plata chiriilor, în condițiile în care acești bani sunt stabiliți în funcție de nivelul salariilor.
”Vă dați sema dl. Șerbănoiu ce bani ia el pentru chirie și ce bani ia un agent? Pentru că se raportează la salariul lui. Așa se calculează. Bani în Ministerul de Interne sunt… Dar sunt administrați prost”
Virgil Bordei, liderul sindical
Valabil și pentru sporul de radiații care din nou, este calculat la 10% din cuantumul salariului, de parcă pe șefi i-ar radia mai mult.
”Nu este corect. Dv. sunteți comisar eu sunt agent. Eu am salariul de agent și stăm în același birou, vă radiază mai mult?”.
Deficit de personal.
Parc învechit de autoturisme.
”Nu doar că nu mai dau randament dar ne pun și în pericol. Sunt multe mașini pe care le reparăm noi. Sunt uzate moral, ca să te duci la intervenție, un hoț dacă îl transporți, îți asumi răspunderea. Nu sunt bani, ne orientăm fiecare”,
Virgil Bordei, liderul sindical
Și, o da, mult contestatele pânde ale polițiștilor care de fapt sunt cu totul altceva.
Economie la carburant, pentru că polițiștii primesc o cotă strictă și nu nelimitată cum ar fi normal, într-un stat care are așteptări și oferă puțin.
”Avem 300 de km competență, nu pot să fac pe mașină cu 100 de litri, o lună de zile. Cum previn eu accidentele? Ați văzut că au crescut accidentele, dlor au prezentat situația la Prefectură că au crescut accidentele rutiere. Păi eu dacă nu sunt activ aici și nu patrulez, tu mă pui să stau în punct fix. Acela vine să se bușească în fața mea?”,
Virgil Bordei, liderul sindical
Și nu în ultimul rând sediile posturilor de poliție, din mediul rural mai ales. Unde omul legii merge în grădină pentru nevoile fiziologice, circulă cu bicicleta pe alocuri și scrie procese verbale la o masă care este mai degrabă piesă de muzeu.
”Multe nu corespund din punct de vedere sanitar, sunt spații cu grad mare de seismicitate, se prăbușesc, cu mobilier învechit, avem mobilier din 1940. Latrine, dacă veniți și vreți să mergeți la baie, este penibil. O singură cabină și pentru bărbați și femei, nu sunt condiții minime. Sunt și exterioare, latrine, nu toalete, alea nu sunt condiții. Toaletă e prea mult spus”,
Virgil Bordei, liderul sindical
Polițiștii ies în stradă.
Să se știe.
Și mai cer tichete de vacanță, schimbarea statutului polițistului și salarii compensatorii la ieșirea la pensie.
Pentru că, până la urmă ei ne apără pe noi și îi plătim ”din banii noștri”, mult, mult prea puțin.
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Patron din Botoșani amendat cu 30.000 de lei: Bani confiscați de polițiști după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Burse școlare 2025: Mai mulți bani pentru elevii olimpici de anul viitor
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Bărbat căzut în curtea casei sale, salvat de doi polițiști botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
O biserică din Botoșani, cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“, va fi în sărbătoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024