Campania „Botoşani – zonă liberă de Organisme Modificate Genetic” a punctat sâmbătă seara o nouă acţiune. În prezenta a aproximativ 50 de persoane, majoritatea membrii PSD, s-a organizat o dezbatere pe tema riscurilor provocate de folosirea OMG.
50 ha de OMG la Botoşani
Invitaţi speciali au fost şefii de la „Info OMG”, o organizaţiei neguvernamentală din Cluj care a prezentat filme şi date despre fenomenul OMG. Potrivit acestora, în România suprafeţele cu soia modificată genetic au cunoscut o veritabilă explozie, de la 5.523 hectare în 2004 la 137.275 hectare în 2006. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană ţara noastră a fost obligată să renunţe la culturile de acest tip, astfel încât oficial ele nu mai există, însă neoficial soia modificată genetic continuă să se producă în România. Singura cultură cu OMG recunoscută în România şi acceptată de UE este porumbul „MON810”, în cazul căruia s-a făcut o excepţie pentru a tolera atacul la Viermele Sfredelitor al Porumbului. În alocuţiunea sa
Ramona Duminicioiu, preşedintele „Info OMG” a subliniat că firmele care utilizează OMG o fac doar pentru profit şi că nu se gândesc la îmbunătăţirea produsului din perspectiva consumatorului. Ea a subliniat şi riscurile alimentaţiei bazate pe OMG. Astfel, un studiu efectuat de cercetătorul francez Gilles Eric Serralini a arătat că porumbul „MON863” pa bază de OMG, acceptat în UE, a cauzat serioase modificări la nivelul ficatului şi rinichilor. În Botoşani numai în 2009 s-au cultivat peste 50 hectare de OMG.
21.000 de semnături pentru „Botoşani – zonă liberă de OMG”
„Suntem într-o fază intermediară, avem strânse 3.000 de semnături de la populaţie şi 18.000 semnături prin sprijinul Sindicatului Judeţean al Pensionarilor. Cetăţenii au fost alături de noi, ne-au arătat că sunt conştienţi de pericolele care le prezintă OMG-urile, urmează ca noi să luptăm în continuare pentru atingerea obiectivului”, ne-a declarat
Ovidiu Portariuc, vicepreşedinte PSD Botoşani şi iniţiator al campaniei menţionate. La acţiunea de la Tex Club au fost prezenţi, printre alţii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mihai Aroşoaie, consilierii judeţeni Georgeta Creţu şi Maria Paraschiv, consilierul local Simion Drelciuc, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Mircea Comăneci şi lidera organizaţiei de femei a PSD Botoşani Doina Federovici.