Codul de etică adoptat la finele săptămânii trecute de Biroul Permanent Naţional al PDL va produce probabil chiar luna aceasta primele efecte în organizaţia judeţeană. Mai mulţi membri ai Biroului Permanent Judeţean (BPJ) au început deja să vorbească despre excluderea a doi primari care au fost dovediţi că au colaborat cu Securitatea. Pe numele acestora nu doar că există adrese oficiale emise de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), ci şi procese prin care s-a hotărât foarte clar că au turnat.
"Pantelimonescu" de la Mileanca l-a turnat pe directorul Casei Corpului Didactic
Unul dintre aceştia este omul care conduce Mileanca. Ioan Ursachi ar fi turnat la Securitate sub numele conspirativ „Pantelimonescu”, iar unul dintre cei pârâţi ar fi fost profesorul de istorie al şcolii Gică Manole. Ursachi era atunci secretar al şcolii.
„Am avut o cruntă deziluzie”, susţine
Gică Manole în urmă cu doi ani, care şi-a văzut dosarul de aproximativ 70 de pagini la CNSAS, unde ar fi observat că actualul primar ar fi avut cele mai multe note informative. Comunicarea CNSAS prin care Ursachi a fost trecut în rândul colaboratorilor a făcut şi obiectul unui proces la Curtea de Apel Bucureşti, pe care de asemenea primarul l-a pierdut.
„Eu în 31 martie am fost citat, aştept comunicarea ca să formulez recurs. Comunicarea vine prin poştă, eu am citit, am aflat, dar nu am primit comunicarea. E dreptul meu, e dreptul fiecăruia să facă recurs, nu e normal?”, ne declara
Ioan Ursachi în octombrie. Acesta a fost deja suspendat din funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PDL tocmai pe motivul colaborării cu Securitatea.
"Marinescu" de la Suliţa, un alt turnător şcolar
Alt primar PDL turnător este cel de Suliţa. Costinel Ciubotaru are verdict de colaborator atât de la CNSAS, cât şi de la Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel încât a epuizat toate căile de atac din România. Sub numele conspirativ „Marinescu”, Costinel Ciubotaru a dat note informative despre colegii de la Şcoala Suliţa. A făcut acest lucru în perioada 1984 – 1988 şi, ca toţi ceilalţi depistaţi, a pus placa cu ajutatul oamenilor.
„N-am fost turnător, din contră, mi-am apărat colegii”, a spus
Costinel Ciubotariu.
Este posibil ca BPJ al PDL Botoşani să se întrunească în şedinţă chiar la sfârşitul acestei săptămâni şi să sesizeze comisia de integritate, condusă de Viorel Alexandru.
"Trebuie să discute concret, dar cineva trebuie să facă propunerea asta, ca să se discute aceste cazuri (...) Codul de etică, odată validat, produce efecte din momentul aprobării. Acum ai şi argumentul legal pe linie de partid să poţi să faci excluderea pentru că, până acum, dacă făceai excluderea nu aveai argument juridic în interiorul statutului", a afirmat
deputatul Cătălin Buhăianu. Acesta crede că se impune mai întâi o discuţie în BPJ despre codul de etică, după care comisia de integritate să treacă la treabă.
Ar putea intra şi Pricopi în dezbaterea comisiei de integritate
Pe de altă parte, în afara celor doi primari printre democrat-liberali a început să se vehiculeze şi ideea sancţionării directorului SC Urban Serv SA.
Acesta ar putea plăti astfel pentru afacerea derulată cu fostul director al Spitalului de Psihiatrie, nimeni altul decât candidatul USL la Primăria Botoşani. După cum
Botoşăneanul.ro a dezvăluit, Gheorghe Pricopi s-a folosit de societatea de salubrizare a oraşului ca să obţină pentru propria firmă un contract de peste 100.000 de lei lunar pentru plasare de personal. Angajaţii în cauză s-au cerut în două zile în concediu fără plată de la unitatea sanitară şi au devenit imediat angajaţi ai SC Agrostar Experiment SRL, firmă administrată de şeful Urban Serv.
"La partid încă n-am discutat încă chestia asta, dar m-am băgat într-o chestie unde... ce, nu puteam să stau liniştit? Ce câştig aşa de grozav?", ne spunea săptămâna trecută
directorul Urban Serv.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI :
Noii şefi de la PDL Botoşani – traseişti, profitori, turnător
REMEMBER : Botoşani – 20 de ani sub papucul securiştilor şi turnătorilor