Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va supune unei verificări Poșta Română.
Potrivit YesComment, ANCOM este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultra-rapide.
Astfel, conform unui comunicat de presă, Autoritatea va supune consultării publice un proiect de decizie pentru modificarea Deciziei nr. 598/2020 privind stabilirea condiţiilor şi procedurii de evaluare a gradului de îndeplinire a cerinţelor minime de calitate pentru livrarea trimiterilor de corespondenţă interne, din cea mai rapidă categorie standard, care se aplică furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale – Compania Naţională Poşta Română (CNPR).
În comunicat se precizează că „acest demers vine în contextul în care organismul naţional de standardizare, Asociaţia de Standardizare din România – ASRO, a adoptat standardul SR EN 13850:2020 – Servicii poştale. Calitatea serviciului. Măsurarea timpului de circulaţie al serviciilor cap-la-cap pentru trimiterea poştală individuală din serviciul prioritar şi de primă clasă“.
Accesul la serviciul universal poştal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor incluse în sfera serviciului universal, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile.
Poşta Română a fost desemnată drept furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2024.
Potrivit reglementărilor ANCOM, în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, CNPR are mai multe obligaţii, printre care şi obligaţia de a asigura livrarea la destinatari a trimiterilor interne prioritare de corespondenţă din sfera serviciului universal, în greutate de până la două kilograme (inclusiv), cu respectarea următoarelor cerinţe minime de calitate:
-85% din numărul total al acestor trimiteri de corespondenţă vor fi livrate în cel mult două zile lucrătoare de la data depunerii acestora la punctele de acces;
-97% din numărul total al acestor trimiteri de corespondenţă vor fi livrate în cel mult patru zile lucrătoare de la data depunerii acestora la punctele de acces.
Conform prevederilor proiectului de decizie, pentru evaluarea gradului de îndeplinire a cerinţelor minime de calitate, CNPR va avea obligaţia de a realiza anual măsurătorile necesare pentru livrarea trimiterilor interne prioritare de corespondenţă, în greutate de până la 2 kg (inclusiv), dar nu în localităţile incluse în lista celor considerate ca aflate în cazuri excepţionale sau situate în condiţii geografice excepţionale.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tiktok riscă o amendă de milioane de euro pentru Călin Georgescu: Democrația este sub atac
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Materiale esențiale pentru o construcție durabilă și bine izolată
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024