Vlad Iftime este CEO la Vestra Industry, una dintre companiile din grupul de firme Elsaco care activează în industria utilităților și în domeniul echipamentelor de automatizare.
Vestra Industry a fost de fapt o sub-divizie a firmei Elsaco Electronic din care s-a desprins și a devenit autonomă în mod oficial, în anul 2015. Avea în jur de 25 de salariați, iar Vlad Iftime s-a familiarizat cu postura de lider alături de directorul executiv de atunci. Și și-a intrat în rolul de CEO al companiei când a simțit că este pregătit 100%.
A reușit în mai puțin de zece ani să dezvolte compania până la nivelul unei cifre de afaceri de 351 milioane de lei și a unui profit de 49 de milioane de lei, date valabile pe 2023. O cifră de afaceri și un profit dublate practic în doar un an, pentru că în 2022, Vestra a avut o cifră de afaceri de 180 de milioane de lei și un profit de 16,4 milioane.
Cu birouri în întreaga țară, Vestra Industry numără în prezent peste 100 de salariați.
Fiul lui Valeriu Iftime, evident.
Absolvent al Facultății de Inginerie la Universitatea Politehnică din București, Vlad Iftime a dezvăluit că lucrează oficial de la vârsta de 16 ani, când a avut primul contract legal de muncă. Neoficial, abia își făcuse buletinul când a început să petreacă tot mai mult timp pe șantiere fascinat de fire, cabluri și activitatea specifică unui astfel de loc.
A absolvit cu 9.98 Colegiul Național AT Laurian și a fost șef de promoție și la facultate, unde a obținut inclusiv bursă de merit. În paralel a continuat și munca.
Vlad Iftime, CEO Vestra Industry
„Am lucrat în timpul facultății la export, cu o companie din Franța care făcea partea de hard și noi partea de soft. Acolo am lucrat șase ani de zile, cred, mergând în toată lumea asta la alimentări de sisteme, o viață foarte interactivă, grăbită, dar am învățat multe lucruri”
La finalul acestui capitol profesional, Vlad Iftime a revenit în compania mamă cu un plan de acțiune pe partea de echipamente de automatizare: „Mi-am dat seama că e foarte complicat să lucrezi sub același nume, Elsaco și să faci partea asta de vânzări, consultanță pentru că sunt două funcții sub același nume, dar complet diferite, având diferite nevoi”.
Și astfel Vlad Iftime și-a preluat propriul „vehicul” numit Vestra Industry pe care l-a dezvoltat aducându-l în top 3 firme cu servicii în domeniul utilităților, la nivel național. Vestra se ocupă de partea de utilități care înseamnă apă rece, gaze naturale și energie termică, piețele principale ale companiei.
„Este în primul rând frumos să fii fiul lui Valeriu Iftime”, recunoaște zâmbind Vlad Iftime în direct, la Botoșăneanul TV, unde a participat la prima emisiune în direct de la Botoșani.
A fi un „Iftime” nu implică neapărat o ușurință în parcursul profesional. Dar nici greutăți colosale pentru a atinge un anumit nivel de satisfacție parentală sau de orice fel. Pentru că fiecare membru al familiei a trebuit să muncească pentru sine și să ofere exact aceleași lucruri care sunt așteptate de la orice individ din societate.
Vlad se consideră privilegiat, însă nu neapărat din perspectiva succeselor financiare ale tatălui.
Vlad Iftime, CEO Vestra Industry
„Am avut un statut foarte privilegiat: am avut ce mânca și am avut o casă. Sunt atâția care nu au ce mâna săracii și nu au nicio casă. Eu lucrez de la 16 ani cu carte de muncă și dacă ar fi să mai schimb, nu știu dacă aș mai schimba ceva. Este și o chestiune de creștere, am avut mereu un accent pe valori. Și nu ne-au pasionat niciodată nici mașinile, nici nimic. Ne-au pasionat arta, sportul, ieșirile, am avut alte preocupări. Și atunci, uitându-mă mereu în jurul meu, m-am simțit privilegiat că am ce mânca și sunt într-o familie. Nu am avut niciodată lucruri extravagante, am muncit pentru ele dintotdeauna. Nu am avut totul pe tavă.”
În copilărie și mai apoi în adolescență, Vlad Iftime a avut preocupări sau realizări asemenea altor tineri de vârsta lui. A învățat la școală pentru că acesta era firescul lucrurilor, fără a fi forțat și fără ca părinții să-i influențeze în vreun fel profesorii pentru ca nivelul copilului lor să fie crescut în mod artificial.
Vlad Iftime, CEO Vestra Industry
„Nu am avut niciun fel de avantaj din partea părinților mei, la școală spre exemplu. Adică nu a venit nimeni, nu a venit mama cu o curcă în geantă să mă bage la Laurian. Nici tata nu l-a sunat pe diriginte: măi vezi că ăsta are 2 sau 3 sau n-a făcut. Nu. Tata nu știu dacă a fost vreodată la o ședință cu părinții, mama a mai fost. Dar tata nu a fost să îl văd acolo în sală, dacă îl vedeam acolo în sală sau vedeam un OZN zburând deasupra școlii era cam același lucru, că nu l-am văzut niciodată”.
Fără studiu aprofundat nu ar fi avut cum să promoveze examenul de bacalaureat aproape de nota maximă 10, doar pentru că „te chema Vlad, dar tot trebuia să scrii ceva, nu să fii tămâie” și nici nu ar fi reușit să treacă toate examenele de la facultate pentru a deveni bursier. Banii nu cumpără chiar orice.
Vlad Iftime crede, în schimb, în moștenirea valorică între generații, dar și în adaptarea propriilor așteptări de la copii care trebuie să corespundă cu modul în care sunt ei construiți, precum și în „ecosistemul” care-i va pregăti pentru viață.
Discuția despre parcursul său profesional poate fi urmărită în materialul video de la jos de la minutul 7:00.
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Un fost procuror-șef originar din Botoșani vrea să revină în meserie
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile