A avut atât de multe funcții că puțini îl puteau egala în acea perioadă. General, politician, ministru de război și de lucrări publice. Iar lista poate continua. Tobias Gherghely a murit la sfârșitul anilor ’80 și locul în care se odihnește este Cimitirul Eternitatea.
S-a născut în anul 1835, cam odată cu un alt mare general al României, Alexandru Cernat. Școala militară nu a făcut-o aici, ci în Prusia, de aceea a și fost repartizat ulterior într-un batalion de această origine.
În anul 1857 s-a format în Principatele Române singura baterie de artilerie călăreață de până la Unire. Trei ani mai târziu, după un decret semnat de către Alexandru Ioan Cuza, s-a constituit, din această baterie, primul regiment de artilerie pe care l-a avut armata română modernă. În frunte acestuia a fost Tobias Gherghely, atunci la gradul de maior.
A fost ministru de război în trei rânduri. Mai întâi după demisia lui Nicolae Haralambie din această funcție, în timpul mandatului lui Ion Ghica 2. Apoi în următorul guvern, al lui Constantin Kretzulescu, din anul 1867. Domnitorul Carol era impresionat de modul cum lucra Gherghely cu membrii prusaci.
Totuși, a fost înlăturat după o gafă a acestuia, în urma unei misiuni militare franceze. Astfel, puterile garante de la Congresul de la Paris din 1856, mai ales Franța, au vrut înlocuirea acestuia, ceea ce s-a și întâmplat.
După aproape 10 ani, în 1876, a mai fost încă o dată ministru de război, în guvernul de tranziție al lui Ioan Emanoil Florescu. Nu a stat mult, deoarece conducătorul Florescu a fost silit să demisioneze după numeroase critici, mai ales ale lui I.C Brătianu, care devenise pe atunci președinte al P.N.L.
Ca om politic, în perioada în care Dobrogea a revenit în Principatele Unite, a activat ca prefect general al județului Siliștea Nouă, localitate ce se află în acest moment în județul Suceava.
Nu se cunosc foarte multe despre viața sa din afara din afara carierei militare, dar cum intri în Cimitirul Eternitatea, pe o alee din dreapta se poate vedea cu ușurință locul în care își duce generalul somnul de veci. Chiar este singurul mormânt sub formă de sarcofag din tot cimitirul.
Conform datelor găsite în monografia orașului Botoșani, pe mormânt se găsește montată o placă din marmură cu blazonul familiei, ce conține o pană ținută într-o mână, o sabie în alta și două aripi ce pornesc dintr-o cupă. Această placă încă există pe mormânt, dar nu în cea mai bună stare. Ei bine, aceste lucuri, măreția și grandoarea sarcofagului, ce se observă de la depărtare, vor dispărea probabil peste ceva timp. având în vedere că, nu mai există persoane care să se îngrijească de aceste monumente.
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 18, 2024
Botoșănean lovit pe trecerea de pietoni, a rămas inconștient pe asfalt
Gabriela Erdic
Nov 17, 2024
Ajutorul de înmormântare crește: CE trebuie să știe beneficiarii
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024