Ministerul Sănătăţii a iniţiat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
Proiectul de lege porneşte de la două obiective principale ale strategiei din domeniul sănătăţii şi anume: îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi creşterea calităţii vieţii, creşterea graduală a resurselor alocate , pentru asigurarea unui sistem de sănătate la nivel european.
Pentru atingerea acestor obiective s-a identificat ca mecanism optim pentru realizarea lor mecanismul propus sub denumirea de „coplată”.
De ce coplata? Pentru că: este o necesitate ce va contribui la rezolvarea problemelor majore din sănătate şi va conduce la cresterea calităţii asistenţei medicale şi a accesului la aceasta, la reducerea plăţilor informale şi la îmbunătăţirea finanţării şi este in acelaşi timp şi un angajament , pentru că măsurile fac parte din clauzele acordului de finanţare încheiat cu FMI şi Banca Mondială , asumat de către Guvernul României şi care trebuie respectate.
La nivel european sistemul de coplată este practicat atât in ţările din Europa de vest cât si din Europa de est.
Ce este coplata?
Coplata reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale a medicamentelor şi dispozitivelor , in momentul utilizării efective a acestora.
Coplata se va aplica in medicina primară , la medicul de familie , la medicul specialist şi in spitale, insă nu şi pentru asistenta medicală de urgenţă.
Pacientul va plăti contribuţia la serviciul medical si i se va elibera un document numit tichet moderator. Tichetul moderator pentru sănătate este un formular cu regim special prin care se va face dovada realizării actului medical si a plătii acestuia.
Coplata va avea valori accesibile , iar categoriile defavorizate vor fi protejate fiind scutite de la plata tichetelor.
Plafonul maxim aferent coplăţii , per pacient pe an va fi de 600 lei. După atingerea plafonului de 600 lei pe pacient , nu se mai plăteşte contribuţia personală la serviciile cu coplată. Sumele plătite reprezentând coplata sunt asimilate primelor de asigurări voluntare de sănătate şi sunt deductibile conform legislaţiei financiar-fiscale.
SERVICII PENTRU CARE SE INCASEAZĂ COPLATA
Servicii de medicină primară
- 5 lei pentru vizitele la domiciliu
- 15 lei pentru serviciile din afara programului de lucru de 7 ore
Servicii in ambulatoriu
- consultaţia efectuată de medicul specialist:
10 lei consultaţia in timpul programului de lucru
20 lei consultaţia in afara programului de lucru
- 20 lei consultaţia efectuată se serviciul de ambulantă , doar când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu
- Serviciile de recuperare in ambulatoriu , pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj , etc – 50 lei pe serie maxim 100 lei pe an
Servicii spitaliceşti
- spitalizarea de zi – 10 lei
- spitalizarea continuă – 50 lei
Pentru unele servicii paraclinice
- analize laborator- 1 leu / test
- radiologie si explorări funcţionale- 5 lei
- CT fără substanţa de contrast- 25 lei
- CT cu substanţa de contrast- 50 lei
- RMN fără substanţă de contrast – 100 lei
- RMN cu substanţa de contrast – 200 lei
- Angiografie- 150 lei
- Scintigrafie – 100 lei
NU SE INCASEAZA COPLATA PENTRU
- afecţiunile incluse in Programele de sănătate , pentru afecţiunile de bază:sedintele de chimioterapie si radioterapie si de hemodializa si dializa peritoneala
- nastere
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Accident feroviar: Femeie lovită de trenul Dorohoi – Iași
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024