A fost un Comitet Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) dedicat sistemului medical la care au fost prezenți toți șefii de secții din spitalele botoșănene.
S-a discutat în primul rând despre planul cu măsuri de reziliență destinat unităților spitalicești în eventualitatea unei crize generată de valul 4. Despre locurile din spitale, atât pentru pozitivi cât și pentru pacienți cu alte afecțiuni și despre numărul de paturi de terapie intensivă.
„Avem două puncte importante pe ordinea de zi”, a anunțat prefectul în preambulul ședinței.
Primul punct a vizat preponderent măsuri de siguranță, pentru ca manipularea surselor de oxigen pentru bolnavii cu saturație insuficientă să fie făcute în condiții fără periculozitate.
Raed Arafat a solicitat ca în teritoriu să fie efectuate instruiri cu personalul medical.
„Având în vedere incidentele petrecute în 2021, prin care unități medicale au fost implicate în explozii având ca factor de inițiere explozia unei surse de oxigen, mă simt onorat să fiu alături de dl colonel Cercel care este responsabil de compartimentul autorizare, avizare a tot ce înseamnă instalație sau echivalent care să fie funcțională în condiții de siguranță”,
col. Decebal Murariu, inspector șef ISU Botoșani.
Ulterior s-a făcut o trecere în revistă a numărului de paturi din fiecare spital al municipiului și județului, pregătit să primească bolnavi pozitivi.â
Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a transmis mesajul ministrului interimar al Sănătății.
„Dl ministru solicită în continuare controale inopinate la nivelul spitalelor, verificându-se inclusiv materialele sanitare, medicația și situația paturilor și prezența pacienților covid în zona de suspecți. La fel, a spus că nu acceptă refuzul de transferuri interclinice între județe și interjudețean, adică să existe locuri și să nu primim bolnavii. Dlui a solicitat să fie informat la orice oră despre aceste situații”,
Monica Adăscăliței, director DSP
Noul ministru a transmis în teritoriu că nu acceptă ca pacienții să stea extrem de mult în zone tampon.
Iar la Botoșani, cum Unitatea de Primiri Urgențe este în reabilitare, astfel de situații au fost deja înregistrate. În aceste condiții, pacienții care sunt declarați pozitiv sunt nevoiți să aștepte în containerele din curtea spitalului ore în șir, paturile pentru pacienți covid fiind deja pline.
„Un spațiu extrem de restrâns, în ultimele zile pacienții covid pozitiv au stat câte 12 – 14 ore în container pentru că nu au fost locuri. Secția Medicală 1 care a fost zonă tampon a fost de acord să sprijine și a internat pacienți cu covid pentru a nu rămâne în UPU, pentru că Secția de Boli Infecțioase era plină”,
Monica Adăscăliței, director DSP
Șefa DSP le-a sugerat managerilor de spitale să ia toate măsurile necesare pentru a nu ajunge pe „lista neagră” a ministrului.
De partea cealaltă, medicii au solicitat personal pe partea de pneomologie sau boli infecțioase, dar și pentru secțiile ATI, arătând că se confruntă cu o criză acută de specialiști ce nu poate fi suplinită cu rezidenți care nu au drept de practică.
De asemenea, unanim s-a solicitat implicarea tuturor medicilor de familie în acest proces de traversare a unui nou val pandemic, care pot efectua inclusiv teste de imagistică și ține evidența cazurilor medicale ușoare și medii.
Medicii de familie au fost somați să nu mai efectueze trimiteri în spitale pentru afecțiuni care nu necesită ajutor medical cu caracter de urgență, în baza unor suspiciuni proprii care implică o multitudine de examinări a unui singur pacient.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024