Spitalul Judeţean Mavromati ar putea fi clasificat ca unitate de gradul III. În acest sens, prefectul Cristian Roman a purtat o serie de discuţii cu conducerea Casei de Asigurări de Sănătate dar şi cu forurile centrale în privinţa reorganizării spitalelor. Una dintre condiţiile principale însă ar fi ca Spitalul Judeţean Mavromati să preia Spitalul de Pediatrie, Maternitatea şi Spitalul de Pneumoftiziologie.
“Există posibilitatea ca judeţul nostru să beneficieze de un spital de gradul III. Până acum se vorbea doar de gradul IV. Însă trebuie făcute o serie de demersuri. Gradul III implică o complexitate mai mare, un indice mai bun de plată şi sperăm, până la urmă, şi salarii mai bune pentru cadrele medicale”, a declarat prefectul
Cristian Roman. El a mai afirmat că, pentru ca judeţul nostru să aibă un spital de gradul III, trebuie făcute nişte demersuri, inclusiv prin varianta ca unele spitale să se lipească de spitalul Judeţean. Cristian Roman a dat asigurări că nici un medic sau asistentă din cele trei spitale care ar trebui comasate nu-şi vor pierde locurile de muncă. “
Am spus în nenumărate rânduri că reorganizarea şi comasarea spitalelor nu va duce la disponibilizări în rândul cadrelor medicale. Nu ne putem permite să pierdem nici măcar un asistent medical, nu mai vorbim de medici”, a adăugat
prefectul. Cristian Roman consideră că medicina nu se poate face tratând pacienţii doar cu paracetamol sau algocalmin, motiv pentru care pledează pentru o medicină de calitate. În ceea ce priveşte spitalele din Truşeşti şi Săveni, reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că există mai multe variante, însă “
voinţa autorităţii locale se va materializa într-o decizie. Şi responsabilitatea va fi pe măsură. Autoritate locală însemnând primării sau Consiliul Judeţean”. Pentru clasificarea în categoria III, în cadrul Spitalului Judeţean ar trebui să existe următoarele secţii sau compartimente: anestezie şi terapie intensivă, boli infecţioase, cardiologie, dermatovenerologie, endocrinologie sau diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, medicină internă, nefrologie,neonatologie, neurologie, oncologie medicală, pediatrie, pneumologie, psihiatrie, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie (secţie cu minim 2 săli de naştere), oftalmologie, ortopedie şi traumatologie, urologie, anatomie patologică, medicină de laborator, radiologie - imagistică medicală.